Yunanistan’da polisin vurduğu 16 yaşındaki çocuk Roman danslarıyla uğurlandı

Selanik'te polis kurşunuyla hayatını kaybeden 16 yaşındaki çocuk, Roman danslarıyla uğurlandı. Frangulis’in tabutunun üzerine "Bir daha asla. Kostas Frangulis, ölümsüzdür" yazıldı.

Google Haberlere Abone ol

Vedat Yeler

ATİNA - Yunanistan’ın Selanik kentinde, 5 Aralık'ta benzin istasyonunda 20 euro'luk benzin ücretini ödemediği gerekçesiyle polis tarafından kovalanan ve kafasından vurulan 16 yaşındaki Roman çocuğun cenazesi için yüzlerce kişi bir araya geldi. Yunanistan'da ötekileştirilen ve devlet şiddetine maruz kalan binlerce Roman için bir sembol haline gelen Kostas Frangulis, akrabaları, arkadaşları, bölge sakinleri ve dışarıdan katılan insanlar tarafından bugün Selanik’te son yolculuğuna uğurlandı.

Alkışlar, en sevdiği müzikler ve Roman danslarıyla cenaze töreni gerçekleşen Frangulis’in tabutunun üzerine "Bir daha asla. Kostas Frangulis, ölümsüzdür" yazılı siyah bir pankart asıldı. Yunan basınında, evli ve küçük bir çocuk babası olan Kostas Frangoulis'in cenaze töreni için, “Bir çocuk babası olan bu gencin kaybının yası tutuluyor” yorumu yapıldı.

16 yaşındaki Roman genç Frangulis’in 8 günlük komadan sonra yaşamını yitirmesi üzerine Yunanistan polis teşkilatı ELAS, başta Selanik ve Atina olmak üzere birçok kentte protesto edildi. Polisin saldırıları sonucu, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Öte yandan, Frangoulis’in ölümünün sebebinin 'ırkçılık' olduğunu söyleyen Roman toplumu, 2021’in ekim ayında Atina’da 20 yaşındaki bir Roman gencin daha polis kurşunuyla hayatını kaybetmesine işaret etti. Bu olayda 15 yaşındaki bir çocuk da yaralanmıştı.

Frangoulis'i vuran 34 yaşındaki polis açığa alındı ve duruşmasına kadar gözaltında tutulmasına ya da kefaletle serbest bırakılmasına ilişkin mahkeme kararını beklemek üzere ev hapsine alındı.