Yunanistan'da polis şiddetine tepki

Komşu Yunanistan'da, korona virüsü tedbirlerini denetleyen polislerin bir kişiyi copla darp etmesi tepkileri beraberinde getirdi. Polis şiddetini protesto eden göstericiler, Nea Smirni kentinde toplantı. Polis, eylemcilere göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının derinden etkilediği komşu Yunanistan'da, Covid-19 tedbirlerini denetleyen polislerin bir kişiyi copla darp ettiği kaydedildi. Polis şiddetini ve hükümetin aldığı salgın tedbirlerini protesto eden yaklaşık 500 gösterici pazar akşamı Nea Smirni kentinde bir araya geldi. Yunanistan polisi (ELAS), göstericilere göz yaşartıcı gazla saldırdı. 

Polisin, 'önlemleri görmezden geldiği' gerekçesiyle bir vatandaşa saldırması ülke genelinde tepkileri beraberinde getirdi. Sosyal medyada polis şiddetinin kaydedildiği görüntüler paylaşıldı. Polislerin, bir adamı şiddetli bir şekilde copla darp ettiği, adamın "Acı çekiyorum" diye bağırdığı ve yoldan geçenlerin polise tepki gösterdiği görüntülendi. 

 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Polis yetkililerinden yapılan açıklamada, Nea Smirni meydanında 'salgın tedbirlerine uyulmadığı' konusunda şikayet aldıkları ve önlemleri denetlemek için bölgeye devriye gönderildiği belirtildi. Polis, denetim yapan iki memurun 30 kişinin saldırısına uğradığını açıkladı. Olayla ilgili olarak 11 kişi göz altına alındı. Polis, bir genci döverken videosu çekilen polis memuru hakkında iç soruşturma başlatıldığını duyurdu.

MUHALEFETİN TEPKİSİ

Yunanistan muhalefeti polis şiddetine sert tepki gösterdi. Ana muhalefet partisi Syriza’nın lideri ve eski başbakan Aleksis Çipras, 'provokasyonların yokluğunda polisin meydandaki ailelere ve küçük çocuklara yönelik saldırısını kınadığını' açıkladı. Yunanistan’daki diğer muhalefet partileri ELAS'ın başrolünde olduğu artan toplumsal şiddet olaylarına tepki göstererek Kiryakos Miçotakis hükümetini temel anayasal haklara saygı göstermeye davet etti.

Yunanistan muhalefeti ve sol partiler, Miçotakis hükümetinin Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis döneminde ELAS’ın kontrolsüz biçimde muhalif kesimlere saldırmaya başladığı görüşünde. Merkez soldaki PASOK orjinli Hrisohoidis, göreve gelir gelmez Atina’nın merkezindeki sol ve anarşist kesimlere savaş açtı. Ayrıca, Hrisohoidis’in yönetimindeki ELAS, Yunanistan üniversitelerindeki şiddet olaylarında da gündeme geldi.