Yunanistan'da orman yangınları: Atina’nın kuzey kesimi alevlere teslim

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın kuzey bölgesinde orman yangınları yaşanıyor. Kuvvetli rüzgârın yangını kontrol altına almayı zorlaştırdığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan dün akşamüstü saatlerinde başkent Atina’nın kuzey kesimlerinde patlak veren büyük orman yangıyla mücadele veriyor. Bölgede hâkim olan sert rüzgârın etkisiyle büyük bir alana yayılan yangın arkasında büyük ekolojik yıkım ve tahrip olan onlarca ev ve iş yeri bırakıyor.

Yunanistanlı itfaiyeciler ve komşu ülkeye destek amacıyla ulaşan Avrupalı ülkelerin yetkili birimleri salı günü Atina yakınlarındaki dağlık Penteli bölgesinde çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmalarına yeniden başladı.

YÜZLERCE KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Yunanistan İtfaiye Müdürlüğü, 28 yer ekibi ve çok sayıda gönüllüden oluşan 485 itfaiyecinin, 120 itfaiye aracı, üç su atma uçağı ve beş helikopterin desteğiyle Pallini, Anthousa, Penteli, Drafi ve Gerakas'ın bazı bölgelerinde çok sayıda yangınla mücadele ettiğini açıkladı. Atina’daki yangın söndürme çalışmalarına Romanya'dan toplam 28 itfaiyeci katılıyor.

Yangın nedeniyle dün akşamdan beri 600'den fazla bölge sakini tahliye edildi. Bir hastane ve Atina Ulusal Gözlemevi Salı günü önlem amacıyla boşaltıldı.

Başbakan Kiryakos Miçotakis çarşamba günü sabah 5.30'da Ulusal Operasyon ve Kriz Yönetimi Koordinasyon Merkezini ziyaret ederken, Sağlık Bakanı Thanos Plevris de Ulusal Acil Bakım Merkezi (EKAV) merkezine geçti.

Yangının etkili olduğu bölgelerde elektrik kesintileri yaşanırken önceki saatlerde gündeme gelen doğal gaz sızıntısı problemi kontrol altına alındı. 

RÜZGÂR FAKTÖRÜ

Atina’nın kuzey kesimindeki devasa alevler güçlü rüzgarlardan besleniyor. Bölgede akşam saatlerinde esmesi beklenen kuvvetli rüzgâr yangını kontrol altına almayı zorlaştırıyor. 

İtfaiye sözcüsü Yiannis Artopios yaptığı açıklamada “Zor bir geceydi” dedi ve rüzgar hızının saatte 80 kilometreyi (50 mil) aştığını sözlerine ekledi.

Artopios, "Rüzgarın şiddeti ve hızı nedeniyle yangın gece boyunca sürekli yön değiştirdi, bu da gece yarısı yangınla mücadeleyi daha da zorlaştırdı" dedi.

BİR KİŞİ İNTİHAR ETTİ

Yerel yetkililere göre olayda yaralanan olmadı ancak Drafi'de en az on, Penteli'de ise üç ev yandı.

Devlet televizyonu ‘Ert’ çarşamba sabahı 80 yaşındaki bir vatandaşın Anthousa'da evinin alevler içinde kaldığını gördükten sonra intihar ettiği bilgisini paylaştı. Yetkililerin vatandaşın naaşının yanında bir silah bulduğu bildirildi.

TEYAKKUZ DEVAM EDİYOR

Penteli Belediye Başkanı Dimitra Kechagia'nın ERT'ye yaptığı açıklamaya göre, Penteli'deki yollar geçtiğimiz saatlerde tekrardan kullanıma açıldı.

Belediye Başkanı “Büyük tehlike atlatıldı gibi görünse de teyakkuzda kalmaya devam ediyoruz. Rüzgârlar öyle sert esiyor ki hangi yöne dönebileceklerini hesaplamak zor" diye konuştu. 

Yangının nedenleri sorulduğunda Kechagia, “Denetimi gerçekleştirecek kurumlar nihai resmî ortaya koyacaktır” yanıtını verdi.