Yunanistan'da öğrencilerden ‘etek’ eylemi

Yunanistan'da cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek için okulda etek giyen erkek öğrencinin din dersi öğretmeni tarafından azarlanması tepki çekti. Eylem yayıldı, kız öğrenciler kravat takmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cinsiyet eşitliğinin ana gündem maddesi olmaya devam ettiği, birçok kadının cinsel saldırı vakalarını ifşa ettiği ve ‘Me Too’ akımının yankı yarattığı komşu Yunanistan'da, dikkatler son günlerde bir orta öğrenim kurumunda başlayan öğrenci eylemine çevrilmiş durumda. 

İlion Müzik Okulu öğrencileri, cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla ülke genelinde ilgi uyandıran bir eyleme başvurdu. Okulun erkek öğrencileri derslere etek giyerek katılıyor. Kız öğrencilerse erkek arkadaşlarıyla dayanışma halinde kravat takıp, kalıplaşmış ‘erkek giysileri’yle okula gelmeye başladı. 

Bir öğrencinin başlattığı eylem, okuldaki bir din dersi öğretmeninin sert müdahalesi ve tepkisi üzerine yayıldı. Eylem kısa zamanda Yunanistan medyasında yankı bulurken, öğrencilere müdahale eden öğretmen hakkında soruşturma başlatıldı. 

EYLEM NASIL BAŞLADI?

Yunanistan’da ana muhalefete yakın ‘Avgi’ gazetesindeki son bilgilere göre, İlion’daki eylem geçtiğimiz hafta bir erkek öğrencinin okula etek giyerek gelmesiyle başladı. Cinsiyet eşitliği mesajı içeren eylem okulun öğretmenlerinin büyük çoğunluğu tarafından ya sessiz bir şekilde karşılandı ya da desteklendi. 

Ancak öğrencinin başı din öğretmeniyle derde girdi. Öğretmen öğrenciyi sınıftan uzaklaştırmanın yanı sıra, konuyu okul müdürüne taşıyarak öğrencinin okuldan atılmasını talep etti. Din öğretmeni, etekli eylemi gerçekleştiren öğrenciyi 'toplumun yüzkarası' olarak niteledi. Okul müdürüyse din öğretmeninin talebini dikkate almadı ve öğrenci hakkında işlem başlatmadı. 

EYLEMİN KİTLESELLEŞMESİ

Ancak din dersi öğretmeninin sert tepkisi İlion Müzik Okulu öğrencilerinin ve diğer öğretmenlerin tepkisini çekti. Arkadaşlarının sınıftan atılmasını kabullenemeyen öğrenciler ‘etek isyanını’ kitleselleştirme kararı aldı. Böylece, olayın ertesi günü İlion okulunun erkek öğrencileri derslere etek giyerek katıldı. Kız öğrenciler de erkek arkadaşlarıyla dayanışma halinde derslere, kravat ve erkeklere özgü görülen başka giysilerle gitti. Bu arada Yunanistan genelinde vatandaşlar ve örgütler de İlion Müzik Okulu öğrencilerine dayanışma mesajları göndermeye başladı.  

Yaşananların Yunanistan medyasına yansıması sonrasındaysa, yetkililer etekli eylemi başlatan öğrenciye sert müdahalede bulunan din dersi öğretmeni hakkında soruşturma başlattı.