Yunanistan'da mülteci raporu: Çocukları yetişkin olarak kaydediyorlar

Fenix Humanitarian Aid isimli kuruluş, Yunanistan'a ulaşan mülteci çocukların 'yetişkin' olarak raporlandığını tespit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da muhalif basının gündeme taşıdığı yeni bir rapor, Türkiye'den Yunanistan'a ulaşan mülteci çocukların kayıtlarının yanlış tutulduğunu ortaya çıkardı. Yanlış raporlama nedeniyle çocuklar özel koruma statüsünden mahrum bırakılırken, iltica başvurusu sırasında da sorun yaşanıyor. 

Fenix Humanitarian Aid, çocukların 'keyfi olarak 18 yaşından büyük olarak kaydedildiklerini' tespit etti. Efimerida ton Sintakton gazetesinde yer alan haberde, "Fenix Humanitarian Aid'in tespit ettiği üzere, Midilli'de keyfi olarak 18 yaşından büyük olarak kaydedildikleri için özel koruma rejimine erişimleri engellenen üç refakatsiz çocuğun başına gelenler, kimlik belirleme ve sığınma sisteminin sistematik bir sorunu gözler önüne seriyor" ifadelerine yer verildi. 

REŞİT DEĞİLİM DEDİ, YETİŞKİN OLARAK KAYDEDİLDİ

Fenix Humanitarian Aid kuruluşunun yayımladığı rapora göre, Aralık 2019'da refakatsiz olarak Midilli'ye ulaşan bir çocuk, öngörülen kabul prosedürlerini yerine getirmek ve ardından iltica başvurusunda bulunmak için gelişini kaydeden tercüman aracılığı ile yaşını beyan etti. Çocuğun reşit olmadığını söylemesine rağmen, Yunanistanlı yetkililer çocuğu yetişkin olarak kayıtlara geçirdi. Dolayısıyla mülteci çocuk, refakatsiz çocuklarla ilgili kanunda öngörülen özel kabul ve özel iltica başvuru statüsünden mahrum bırakıldı.

Raporda, "Üç başvuru sahibinin reşit olmayan kişiler olarak düzgün bir şekilde kaydedilmemesi, insanlık dışı ve aşağılayıcı yaşam koşullarından, eğitime erişimlerinin olmamasına ve iltica sürecinde usule ilişkin güvencelerden mahrum bırakılmalarına kadar hayatlarının neredeyse her yönünü ciddi şekilde etkilemiştir" denildi.

TAHLİYE PROGRAMLARINA KATILAMIYORLAR

Kuruluşa göre Türkiye'den Midilli'ye ulaşan çocuklar, sistematik ve yaygın bir şekilde keyfi olarak yetişkin olarak kaydediliyor. Reşit olarak kayıtlara geçirilen çocukların Moria Kabul ve Kimlik Tespit Merkezi'nin (RAC) sadece refakatsiz çocuklar için ayrılan "güvenli bölgelerinde" ya da diğer uygun konaklama yerlerinde kalmalarına izin verilmiyor. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik özel tahliye programına katılma hakkından da mahrum bırakılıyorlar.

Fenix Humanitarian Aid'e göre, uluslararası kuruluşlarla hak mücadelecilerin itirazları sonucu Yunanistan'daki çocuk mültecilerin yaşının belirlenmesi için gerçekleştirilen inceleme süreçleri de sorunlu. İlgili değerlendirme süreçlerinde, bu gibi durumlar için öngörülen tüm hükümler açık bir şekilde ihlal ediliyor. Bu ihlallerin sonucunda, çocuk mültecilerin iltica başvurularına reşit birey statüsü muamelesi yapılıyor.

Fenix Humanitarian Aid kuruluşunun raporunda, durumlarına yer verilen ve maruz kaldıkları haksız muamele karşısında Frontex'teki temel haklar sorumlusuna başvuran üç çocuktan ikisinin yaş değerlendirmeleri yapıldığında reşit olmadıkları ve birinin de muhtemelen Midilli'ye vardığında reşit olmadığının tespit edildiği bilgisi de yer alıyor. Sorumlu, raporunda, kayıt prosedürünün keyfi niteliğinin altını çiziyor.