Yunanistan’da işçiler Türkiye için deprem yardımı topluyor

Türkiye'den sendikalar ile iletişimde olduklarını söyleyen Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi'nden Theodorakis, "Dayanışma gösterebiliriz, halkların gücünü gösterebiliriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez üssü Maraş olan depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmaları sürerken, pek çok noktada yardım kampanyaları düzenleniyor. Bu kampanyalardan biri de, sabah saatlerinden itibaren Yunanistan’da işçilerce örgütleniyor.

Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) tarafından başlatılan kampanya, acil ihtiyaç ürünlerini bir araya getirip Türkiye’deki depremzedelere ulaştırmayı amaçlıyor. Battaniyeden tıbbi ürünlere kadar yardımların toplanacağı çok fazla merkez kurulduğunu duyuran PAME’nin Uluslararası Sorumlusu Nikolas Theodorakis ile ayrıntıları konuştuk.

‘TÜM YUNANİSTAN’DAN TELEFON ALIYORUZ’

 “Öncelikle durumu görebilmek için Türkiye’deki sendikalarla iletişim kurduk. Sabahın en erken saatlerinde bir araya geldik. Durumun ciddiyeti ve felaketin büyüklüğü hakkında bilgilendirildik” diyen Theodorakis, daha önce yaşanan benzeri durumlar nedeniyle tecrübelerinin olduğunu söyledi. Theodorakis, şu ifadeleri kullandı: "Yunanistan ve Türkiye’nin halkları depremlerden ve diğer felaketlerden hep etkilendi. Bu gibi bir durumda acil sorunları çözebilmek, ihtiyaçları karşılayabilmek için işçilerden işçilere dayanışma ve desteğin gerekli olduğunu biliyoruz. Mesela, geçtiğimiz yaz büyük orman yangınlarında insanlar evlerini kaybettiklerinde  Yunanistan’da da benzeri şeyleri yaşadık."

Depremin ardından Yunanistan’daki sendikaları aradıklarını aktaran Theodorakis, ülkenin dört bir yanından telefon aldıklarını dile getirdi: “En çok ihtiyaç duyulan maddi şeyleri biriktirmeye başladık ve bir an önce Türkiye’ye göndermeyi amaçladık. Aynı zamanda bu halihazırda devam eden bir durum olduğu için tüm Yunanistan’daki farklı sendikalardan telefonlar aldık, almaya da devam ediyoruz. Nasıl yardım edebileceklerini soruyorlar. Mesela Yunanistan’dan doktorlar, gidip alandaki doktorlara yardım edebilmenin imkanlı olup olmadığı ihtimalini araştırıyor. Yapabileceğimiz her şeyi yapacağız.”

‘YETKİLİLERLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ’

Theodorakis, kendilerine ulaşan aramalar hakkında ise şöyle konuştu: “Böylesi durumlarda yaşananları tahmin etmeye çalışıyoruz. Hâlâ en iyiyi diliyoruz ama durumun çok kötü olduğunun da farkındayız. Bu durumda en içten dileklerimizi, duygularımızı sevdiklerine kavuşmayı isteyenlere gönderiyoruz. Çoğu insanın hissi öncelikle böyle. Sendikalarda ilk sorduğumuz soru, nasıl bir durumla karşı karşıya olduğumuz oldu. İkinci olaraksa doğrudan yardımın nasıl mümkün olabileceğini ele aldık."

Sendika temsilcisi, yardımları biriktirme aşamasında olduklarını ancak Türkiye’den sendikalar ve yetkilerle iletişim halinde olduklarını söyledi. Theodorakis, yardımları adalar üzerinden Türkiye'ye ulaştırma imkanlarının olduğunu ifade etti: “İhmal dahilindeki seçenekleri denemek üzere çeşitli temaslarda bulunduk. Yardımlar, en erken 8 Şubat’ta toplanmış olacak. Daha önce benzeri kampanyalar yapmıştık. Filistin ya da Sırbistan gibi doğal afetlerden etkilenen bölgeler için de böyle bir süreç yürütmüştük. Toplayacağımız materyallere ve toplanacak yerlere göre bu süreci işleteceğiz. Örneğin, eğer mümkün olursa yardımları adalardan doğrudan Türkiye'ye götürmek bir seçenek olabilir. Samos, Kos ve Midilli adalarındaki inisiyatiflerden, karşıdaki yerel sendikalara ulaştırmak gibi. Onlar için belki doğrudan İzmir gibi merkezi bir yardım toplama alanına direkt olarak getirmek daha kolay olabilir. İleriki günlerde yardım miktarına göre daha detaylı bir plan yaparak önümüzü görmüş olacağız. Bu sürecin nasıl örgütleneceğine dair, Türkiye’deki tüm sendikalar ve Yunanistan’daki yetkili merciiler ile iletişim halindeyiz.”

‘KARDEŞLERİMİZ İÇİN ELİMİZDEN GELEN NEYSE ONU YAPACAĞIZ’

Yunanistan'ın işçileri olarak Türkiye'deki depremzedelerin yanında olduklarını söyleyen Theodorakis, şöyle devam etti:

“Bu gibi trajedilerde, en çok eziyeti yoksullar ve işçiler çekiyor. Fakat böylesi zorluklarda biliyoruz ki bir araya gelebiliriz, dayanışma gösterebiliriz, halkların gücünü gösterebiliriz. Yunanistan’ın ve diğer tüm ülkelerin işçileri olarak, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenenlerin yanındayız. Yunanistan’dan destek olabilmek için elimizden ne gelirse yapacağız. Biliyoruz ki, biz kardeşiz ve yine biliyoruz ki onlar da bize pek çok kez yardım ettiler.”