Yunanistan'da 'İntikam Ortaklığı' operasyonu: 2'si asker 6 kişi tutuklandı

Yunanistan'da 'İntikam Ortaklığı' isimli oluşuma üye olmakla suçlanan altı şüpheli polis operasyonuyla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Şüpheliler arasında iki rütbeli asker de var.

Fotoğraf: AA/ Arşiv
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'da başkent Atina ve Selanik'teki 'terör eylemleri' de dâhil olmak üzere bir dizi suçla itham edilen 'İntikam Ortaklığı' örgütüne katıldıkları gerekçesiyle altı kişi dün tutuklandı. Tutuklananlar arasında iki rütbeli asker de bulunuyor. Askerler, komşu ülkede uzun yıllardan sonra tutuklanan ilk Silahlı Kuvvetler mensupları oldu.

Altı şüphelinin sorgusu 3 Mart Pazar günü Atina'da yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. Sorgu sonrasında savcılık altı şüphelinin tutuklanmasına karar verdi.  Yunanistan medyasına göre 'İntikam Ortaklığı' davasında isimleri yer alan on şüpheliden diğer dört şüpheli halihazırda gözaltında tutulmaya devam ediliyor.

ASKERLERE 'ÖRGÜT ÜYELİĞİ' SUÇLAMASI

Yunanistan makamları, dün tutuklanan altı şüpheliyi 'İntikam Ortaklığı' isimli örgüte üye olmakla suçluyor. Suçlananlar arasında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nde patlayıcı uzmanı olarak aktif görevde olan iki rütbeli asker de bulunuyor.

News247 isimli haber sitesinin geçtiği habere göre, altı sanıktan dördü, haklarındaki suçlamaları reddederken bir asker ise susma hakkını kullandı.

SUBAYIN EVİNE BASKIN

Örgüt üyesi olduğu iddia edilen Hava Kuvvetleri astsubayı, ikamet ettiği Atina'nın Pallini bölgesinde terörle mücadele polislerince dün düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Basına yansıyan görüntülerde, şüphelinin evine yaklaşıp etrafını saran, şüpheliyi gözaltına alan ve Attika Polis Genel Müdürlüğü'ne intikal ettiren polis memurlarının operasyonu kameralara yansıdı. Yetkililere göre şüphelinin evinde daha sonraki terör saldırılarında kullanılmak üzere hazırlanmış büyük miktarda patlayıcı madde bulundu.

MAHKEME BAŞKANI'NA BOMBALI MEKTUP

'İntikam Ortaklığı' isimli oluşum için yürütülen soruşturmanın dönüm noktasını Selanik Temyiz Mahkemesi Başkanı'na gönderilen mektuplu bomba oluşturdu. Söz konusu olayda polis bomba imha ekibi iyi durumda olan bombayı Adli Tıp'a teslim etti. Adli Tıp ise yaptığı inceleme sonrasında iki Silahlı Kuvvetler mensubunun izine ulaştı. Davaya karışan iki askerden biri, patlayıcılar konusunda uzman. Diğeri ise Hava Kuvvetleri mensubu. 

'İNTİKAM ORTAKLIĞI' LİDERİ VE PARA İLİŞKİSİ

Yunanistan makamlarına göre 'İntikam Ortaklığı'nın 'beyni son derece tehlikeli ve dengesiz bir karakter'. Uzun zaman boyunca polis tarafından izlenen şüpheli, yakın dönemde davaya bakan hâkimi hedef alma noktasına geldi. Yunanistan Polisi'ne (ELAS) göre, 36 yaşındaki liderin yönetimindeki örgüte üye olan toplamda dokuz şüpheli 'esasen bu kişi tarafından maddi kazanç elde etmek amacıyla terör eylemlerinde' yer aldı. 

'İNTİKAM ORTAKLIĞI' İMZALI SALDIRILAR

'İntikam Ortaklığı' isimli örgütün gündem yaratan saldırıları arasında 12 Şubat 2024 tarihinde Selanik Adliyesi'ne içinde patlayıcı bulunan bubi tuzaklı bir zarf gönderilmesi yer alıyor. Bu saldırı öncesinde, 25 Ocak'ta Atina'nın Petralona bölgesinde bir banka şubesinde el yapımı patlayıcı düzeneği infilak etti. 13 Kasım 2023 tarihinde ise Atina'nın kuzeyindeki Kifissia'da bir şirketin bulunduğu bina kompleksinde el yapımı bir patlayıcı patladı.

8 Temmuz 2023 tarihinde de Pire'nin Haydari semtinde bir apartmanın otoparkında park halinde bulunan bir cezaevi görevlisine ait araca el bombası atıldı. Bu saldırıdan birkaç gün önce, 24 Haziran 2023 tarihinde ise Larissa'da bir evin bahçesine el bombası atılmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)