Yunanistan'da 'Havlu Hareketi' yayılıyor: 'Sahile sahip çıkın'

Yunanistan'ın Paros Adası'nda kıyı işletmelerine karşı başlatılan ve ülke geneline yayılan 'Havlu Hareketi' hakkında Duvar'a konuşan eylemciler, girişimlerinin sonuç vermeye başladığını söyledi.

Fotoğraflar: Facebook
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da geçtiğimiz aylarda başlayan 'Havlu Hareketi' ülke geneline yayılıyor. Aktivistler, kıyı şeritlerini işletmelerin yasa dışı eylemlerinden korumak için Ege Adaları’nda ve ülkenin birçok noktasında harekete geçti. 

Yunanistan halkının halk plajlarının yasa dışı ele geçirilmesine karşı çıkarak gerçekleştirdiği protesto eylemlerine yabancı ziyaretçiler de destek veriyor. Paros Adası'nda başlayan hareket, şezlong ve şemsiye için yüksek ücretler talep eden turistik işletmeler tarafından yasa dışı olarak işgal edilen kıyı şeridinin geri alınması çağrısında bulunuyor. 

EYLEMLER NASIL BAŞLADI?

Paros'taki eylem, sahil şeridinin şezlong işletmecileri tarafından ele geçirilmesi üzerine güvenlik görevlilerinin tatilcileri 'kayalıklara gitmeye' yönlendirmesiyle tetiklendi.

Eylem hakkında açıklama yapan Paros Yurttaş Hareketi üyesi Panos Kekas, "Sahil şeridinde geriye kalan tek şey, kayalıklardı. Bizi ayağa kaldıran, kendimizi ikinci sınıf vatandaş gibi hissetmemize neden olan şey buydu" ifadelerini kullandı. Protestocu grubu, "Sahile sahip çıkın" yazılı pankartlarla gösteriler başlattı. Eylemlerini yoğunlaştıran aktivistler, Agia Maria gibi plajlardaki izinsiz şezlong ve şemsiyeleri bölgeden uzaklaştırmaya başladı.

EYLEMLER KISA SÜREDE YAYILDI

Paros'ta fitili ateşlenen protesto eylemi kısa zamanda ülkenin birçok noktasına yayıldı. Başkent Atina kıyılarında benzer bir akım başlatan eylemciler, Gazete Duvar'a yaptıkları açıklamada, protesto eylemlerinin kısa zamanda ülkenin geneline yayıldığını belirtti.

"Birkaç gün içerisinde Ege Adaları'nda benzer girişimlerindeki tanıklık ettik. Başkent kıyılarında da aynı protesto eylemleri başlatıldı. Ve bu girişimler sonuç vermeye başladı" diyen Maria, yapılan girişimler sonucunda Paros'ta sahile izinsiz müdahalede bulunan iki müteşebbisin tutuklandığına dikkat çekti. Naksos başta olmak üzere olmak başka ada ve bölgelerden de benzer bilgiler geldi. "İlk defa yetkili mercilerin harekete geçtiğine tanıklık ediyoruz. Bu büyük bir başarı" yorumunda bulunan Atinalı Vasilis de halkın özgürce doğanın nimetlerinden yararlanma hakkının önemine temas etti.

Aktivistlere göre, Yunanistan’ın geneline yayılan eyleme ülkeyi ziyaret eden yabancı turistler de destek vermeye başladı. Turistler Yunanistan vatandaşları gibi işletmelerin yasa dışı şekilde işgal ettikleri kıyılara ve olaylara havlu kurarak destek veriyor. 

'HAVLU HAREKETİ' DÜNYA BASININDA: 'İŞGAL KARŞISINDA ÖFKELİLER'

Kısa sürede Yunanistan geneline yayılan 'Havlu Hareketi' uluslararası medyanın da ilgilini çekmiş durumda. İngiltere medyası Yunanistanlı aktivistlerin eylemlerine odaklanmaya başladı. İngiltere medyası 'Havlu Hareketi' dönemi öncesinde 4,5 milyon İngiliz turistin ziyaret ettiği Yunanistan'da işletmelerin bir şemsiye ve iki sandalye için günlük 60 euroya varan ücretler talep ettiği, 'VIP alanlar' için 120 euro istendiği bilgisini paylaştı.

Daily Mail, konu hakkındaki haberinde, "Yunan adalarındaki Yunan halkı ve tatilciler, plajların İngiliz turistler tarafından 'işgal edilmesine' öfke duyuyor" bilgisini paylaştı. 

HÜKÜMETTEN 'SIFIR TOLERANS' SÖZÜ

Kamuoyu baskısıyla karşı karşıya kalan hükümet plaj düzenlemelerinin sıkı bir şekilde uygulanacağı sözünü verdi. Ulusal basındaki son bilgilere göre, Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis "Kimseye göz açtırmayacağız" mesajını verirken Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis de yasadışı faaliyetlere karşı 'sıfır tolerans' çağrısında bulundu. Söz konusu açıklamalar sonrasında ülke genelindeki denetimler sıklaştırıldı. 

İŞLETMELERDEN TEPKİ: 'SEKTÖRDEKİ HASSAS DENGELER KORUNMALI'

Öte yandan, Yunanistan basını 'Havlu Hareketi'nin öncülük ettiği eylemlere ve hükümetten gelen son mesajlara tepkili olduğunu belirtti. Son bilgilere göre, turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin temsilcileri Yunanistan ekonomisinin turizm gelirlerine büyük oranda bağımlı olduğunu hatırlatarak sektördeki hassas dengelerin korunması gerektiğini öne sürdü.