Yunanistan'da güven oylaması sonrası iki istifa

Yunanistan'da Tempi tren kazası dolayısıyla PASOK-Kinal'in gündeme taşıdığı güvensizlik oylaması, Başbakan Miçotakis'in lehine sonuçlandı. Miçotakis'e yakın iki isim, oylama sonrası istifa etti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Haziran 2023 seçimlerinden sonra hükümetinin parlamentoda karşı karşıya kaldığı en ciddi sınavdan başarı ile geçti. Muhalefetin Tempi'de 57 kişinin hayatını kaybettiği büyük tren kazası nedeniyle gündeme taşıdığı güvensizlik (gensoru) oylaması, iktidardaki Yeni Demokrasi (YD) partisinin oyları ile Başbakan Miçotakis'in istediği şekilde sonuçlandı. 

Dün akşam 300 sandalyeli parlamentoda gerçekleştirilen oylamada 159 milletvekili önergeye karşı oy kullanırken, 141 milletvekili lehte oy verdi. Oylama esnasında tüm muhalif partiler, geçen yıl Tempi'de meydana gelen büyük tren kazasından hükümeti sorumlu tuttu.

MUHALEFETTEN 'MONTAJ KAYIT' ÇIKIŞI

Miçotakis hükümetinin 28 Şubat 2023'te yaşanan Tempi kazasındaki sorumluluğu ve usulsüzlükleri nedeniyle PASOK-Kinal geçtiğimiz günlerde meclis gündemine güvensizlik oylaması talebini taşımıştı. Diğer muhalefet partilerinin de desteklediği bir önerge sunan PASOK, muhafazakar hükümeti tren faciası konusunu 'örtbas etmekle' suçladı.

Parti, önergesinde, geçtiğimiz hafta sonu yayınlanan ve Yunanistan'ın merkezinde bir yük treniyle bir yolcu treninin çarpışma anında demiryolları çalışanlarının kayıtlarının montajlandığını iddia eden bir medya ifşasına atıfta bulundu. Önergeye göre çarpıtılmış kayıtlar, kazanın demiryollarının kronik kötü yönetiminden değil, aksine hükümetin iddia ettiği gibi demiryolu görevlilerinin 'insan hatasından' kaynaklandığı izlenimini yaratmak için kullanılmıştı.

MECLİSTE TANSİYON YÜKSELDİ

Güvensizlik önergesinin görüşmesi sırasında Yunanistan parlamentosunda tansiyon oldukça yüksekti. Muhalif partilerin liderleri ve sözcüleri sert sözlerle hükümete yüklendi. Muhalefetin ortak noktası, büyük tren kazasının sorumluluğunun tümden hükümete ait olduğu yönündeydi. Muhalif partiler ayrıca, hükümetin kanun nezdinde sorumluluklarından kaçmaya çalıştığı iddiasını da gündeme taşıdı. 

Oylamadan kısa bir süre önce genel kurula hitap eden Miçotakis, iddiaları şiddetle reddederek "Davaya siyasi partiler değil, bağımsız adalet sistemi karar verecek" dedi.

Önergede ayrıca hükümet, Yunanistan vatandaşlarına iyi yaşam standartları sağlamakta ve enflasyonist baskılarla mücadele ederek makul ücretleri garanti etmemekle suçlanıyordu. Bu suçlama için Miçotakis, ekonominin güçlü bir şekilde büyüdüğü, işsizlik ve enflasyon oranlarının düştüğü ve asgari ücrete yakında yeni zam yapılacağı yanıtını sundu.

Miçotakis'in açıklamaları sonrasında dün akşam geç saatlerde gerçekleştirilen oylamada 159 milletvekili önergeye karşı oy kullanırken, 141 milletvekili lehte oy verdi.

BAŞBAKANIN İKİ KURMAYI İSTİFA ETTİ

Atina'da hükümet mecliste yoluna emin adımlarla devam ederken, geçtiğimiz saatlerde Başbakan Miçotakis'e yakın duran iki isim görevlerinden istifa etti. 

Miçotakis'in iki yakın çalışma arkadaşı, bir iş insanıyla yapılan görüşmenin kamuoyuna yansıması sonucunda görevlerinden istifa etmek zorunda kaldı. Devlet Bakanı Stavros Papastavrou ve Müsteşar Ioannis Bratakοs perşembe akşamı Başbakan'a istifalarını sundu. Başbakan kendilerine işbirlikleri için teşekkür etti ve istifalarını kabul etti.

İŞ İNSANI İLE NE KONUŞULDU?

Basına konuşan hükümet kaynakları, iki bakanın sosyal bir toplantıya katılmalarının kamuoyunda yanlış bir mesaj olarak algılandığı görüşünü öne çıkardı.

Yunanistan basınındaki bilgilere göre, Başbakan Miçotakis'in yakın çalışma arkadaşları önceki günlerde spor kulübü sahibi, müteşebbis Vangelis Marinakis ile görüşmüş, bu gelişme muhalefet partilerinin tepkisini çekmişti.

Görüşme, Marinakis'in sahibi olduğu To Vima gazetesinin yayınladığı, Tempi'deki tren faciasının ardından istasyon şefi ile bir tren sürücüsü arasındaki ses kayıtlarında montaja gidildiğine dair iddiaların gündeme yansıdığı bir süreçte gerçekleşti. 

PASOK/Kinal lideri Nikos Androulakis'in perşembe günü parlamentoda gensoru görüşmeleri sırasında konuyu gündeme getirmesi üzerine Devlet Bakanı Akis Skertsos tarafından görüşme bilgisi yalanlandı. Ancak Efimerida ton Sintakton gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, bu, bir süre sonra Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis tarafından doğrulandı ve görüşme 'dostane' olarak nitelendirildi.