Yunanistan’da 'Facebook sansürü' yargıya taşındı

Yunanistan'da dört gazeteci 'sansür uygulama' nedeniyle Facebook ile mahkemelik oldu. Gazetecilerin avukatlığını Yunanistan’ın eski Dışişleri Bakanlarından Yorgos Katrougalos üstlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz hafta isim değişikliğine giden Facebook, komşu Yunanistan’da mahkemelik oldu. Yunanistanlı dört basın emekçisi ünlü siteyi son dönemde ardı arkası kesilmeyen sansür işlemleri nedeniyle ülkenin adalet makamlarına şikayet etti. 

ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI DAVANIN AVUKATI

Yunanistan basın kuruluşlarına yansıyan son bilgilere göre komşu ülkeden dört gazeteci son dönemde sıklıkla tekrarlanan sansür olayları nedeniyle Facebook’a dava açtı, yargı süreci işlemeye başladı. Dört gazetecinin avukatlığını Yunanistan’ın eski Dışişleri Bakanlarından, Yorgos Katrougalos üstlendi.

Dört basın emekçisi son dönemde Facebook’un keyfi ve açıklanması oldukça zor olan nedenlerden dolayı ünlü sitede yapılan paylaşımların askıya alınmasından ve bazı hesapların bloke edilmesinden şikayetçi. Bu nedenle dört gazeteci Facebook'a yönelik ihtiyati tedbir kararlarının alınmasını talep ediyor.

'GAZETECİLER İLK KEZ DİNLENİYOR'

Facebook’a yönelik hukuki önlemler için Yunanistan yargısına başvuran gazeteciler Evgenia Loupaki, Aris Hatzistefanou, Leonidas Vatikiotis ve Yiannis Androulidakis komşu ülkenin önde gelen basın kuruluşlarında çalışıyor.

Ana muhalefetin yayın organı ‘105.5’te Kokkino’ isimli radyoda gazeteci olarak çalışan Loupaki yeni gelişmeyle ilgili yaptığı paylaşımda “Yunanistan'da ilk kez gazetecilerin Facebook'a yönelik şikayeti mahkeme nezdinde dinleniyor. Yunanistan’daki Günlük Gazetelerdeki Gazetecilerin Birliği (ESIEA)'nin dört üyesi, meçhul bir şekilde çalışan ve basın görevlilerinin keyfi paylaşımlarını sansürleyen güçlü şirkete karşı geçici önlemler için başvuruda bulundu” ifadelerini kullandı.

'GOLİATH'A TAŞI ATABİLİRİZ'

Yunanistan gazeteci konunun yargıya taşınması için hukuki kimliğiyle devreye giren ve dört gazetecinin davasını üstlenen eski Dışişleri Bakanı Yorgos Katrougkalos’a teşekkürlerini de iletti.

Tarihi duruşmada Facebook’un keyfi eylemleri için gazeteciler adına tanıklarla bazı bulguların mahkeme heyetiyle paylaşılması bekleniyor. Loupaki yeni hukuki süreç için “Çok mutluyum çünkü tüm olasılıklar masada ve Goliath'a doğru taşı atabiliriz” görüşünde.

SOL HEDEFTE

Facebook Yunanistan’da geçtiğimiz dönemde basın emekçilerine, aktivistlere, siyasi partilere ve siyasetçilere yönelik sansür iddialarıyla gündeme geldi. Paylaşımları keyfi olarak askıya alma uygulamasından en çok etkilenen kesimler olarak komünistlerle sol ideolojinin çeşitli renklerinin destekçileri öne çıkıyor.