Yunanistan’da enerji krizi: Hükümetten 3 milyon sürücüye yakıt desteği

Yunanistan'da yakıt fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması sonrası hükümetten 3 milyon sürücüye 100 avroluk "power pass" desteği verilmesi kararı alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yakıt fiyatlarının tarihî seviyelerde olduğu Yunanistan’da yaklaşık 3 milyon sürücüye yakıt desteği verilecek. Hükûmetin yeni yakıt sübvansiyon programını Başbakan Kiryakos Miçotakis salı günü Atina’da açıkladı. 

Hükûmetin yeni destek programı 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek ve Eylül ayı sonuna kadar üç ay yürürlükte kalacak. Miçotakis, benzin sübvansiyonunun otomobiller için 45 avrodan 80 avroya, iki tekerlekli araçlar için 35 avrodan 60 avroya çıkarıldığını açıkladı.

Adalarda, sübvansiyon otomobiller için 100 Euro ve iki tekerlekli araçlar için 70 Euro olacak.

Başbakan ayrıca, dizel için sübvansiyonun süresinin de uzatıldığını açıkladı. Sübvansiyon litre başına 12 sentte kalırken, KDV ile litre başına 15 sente ulaşıyor.

AB'DEN YEŞİL IŞIK

Diğer yandan, çiftçilere yönelik vergi iadesi süreci de hızlandırıldı. Çiftçiler için Başbakan 2022'nin ilk yarısında satın alınan petrole uygulanan Tüketim Vergisi iadesi işleminin ağustos ayının başında hızlandırıldığını açıkladı.

Başbakan ayrıca, elektrik fiyatına atıfta bulunarak, hükûmetin fiyatın yeniden düzenlemesiyle ilgili Avrupa Komisyonu'ndan son ‘yeşil ışığı’ aldığını belirtti.

Başbakan hükûmetin yeni hamlelerini açıklarken şu mesajı verdi:

“Yetkili Bakanlıklar ve özellikle ekonomik personel ile kararlaştırıldığı gibi, bu (hamleler) üç ayı ilgilendirecek: Temmuz, Ağustos, Eylül ayları. Önlemler hem benzin hem de dizel fiyatlarını ilgilendirecek ve 3 milyondan fazla sürücüye hitap edecek. Ancak çiftçilerimiz için de ayrı bir müdahale de bulunuyoruz. 2022'nin ilk yarısında satın alınan petrole uygulanan Tüketim Vergisi'nin kendilerine iadesi ağustos ayının başında hızlandırılıyor.”

580 MİLYON AVROLUK DESTEK

Miçotakis ayrıca, hükûmetin yeni önlem paketinin 375 milyon avroya mal olduğunu, devletin sadece yakıt için toplam sübvansiyonlarının 580 milyona avroya ulaştığını belirtti. Diğer yandan, Yunanistan’da enerji fiyat artışlarıyla ilgili olarak doğrudan ve dolaylı yardım şu anda 8 milyar avroya ulaşmış durumda. 

Hükûmetin akaryakıt sübvansiyonunu vatandaşlara ulaştıran ‘power pass’ ile ilgili olarak Başbakan, başvuruların 450.000'i aştığı bilgisini paylaştı. 

Miçotakis hükûmetin yeni hamleleriyle ilgili olarak ayrıca, “Hepimiz, yeni önlemlerin, mutlak bir ölçüde, küresel krizin sonuçlarıyla kesin olarak başa çıkamayacağının farkındayız. Bununla birlikte, bu sonuçları yumuşatabilir, yoğunluklarını azaltabiliriz. Başka bir deyişle, iki hedefimiz için mücadeleye devam ediyoruz: uluslararası belirsizlik bağlamda, hükümet toplumu rahatlatmak, ekonomiyi liberalleştirmek, ama aynı zamanda her zaman malî gücümüzün sınırları içinde hareket etmek” mesajını verdi. 

ERKEN SEÇİM YORUMU

Başbakan Miçotakis’in açıkladığı yeni paket Atina’nın siyaset ve basın kulvarlarında “erken seçim” yorumlarına neden oldu. Muhalefet partilerine yakın duran medya kuruluşları Miçotakis’in yeni adımını olası erken seçimlere hazırlık olarak değerlendiriyor. Söz konusu kesimlere göre Yunanistan 2022 sonlarına dek erken seçim sürecine girebilir.