Yunanistan’da durum kritik: Hava yoluyla hasta nakli gündemde

Korona virüsü salgınını ilk dalgada kontrol altında tutabilen komşu Yunanistan'da, vaka sayıları son günlerde kritik derecede arttı. Ülkede yoğun bakım ünitelerindeki doluluk sınıra dayanırken, hastaların şehirler arası taşınması ve hatta gerekirse bir başka AB üyesine nakledilmesi gündemde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını, komşu Yunanistan’da içinden çıkılması güç bir hal almaya başladı. Ülke genelindeki yoğun bakım ünitelerinin kapasiteleri son günlerde zorlanırken, vaka sayıları da artmaya devam ediyor. Krizin derinleşmesi nedeniyle yeni olağanüstü önlemlere başvuran Yunanistan hükümeti, yeni vakaların tedavisi için bir dizi formül üzerinde duruyor.

HASTALAR BİR BAŞKA AB ÜLKESİNE DE NAKLEDİLEBİLİR

Bu formüllerden biri, yoğun bakım üniteleri dolan şehirlerdeki hastaların, hâlâ yeni hasta kabul imkânı bulunan başka şehirlere uçak ve helikopterle taşınmasını öngörüyor. Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bu yeni planın önümüzdeki süreçte Yunanistan’ın gündemini meşgul etmesi bekleniyor. Atina’dan yansıyan son bilgilere göre, sağlık sisteminin Yunanistan’ın genelinde çökme noktasına gelmesi halinde de, Avrupa Birliği’nin son haftalarda üzerinde çalıştığı seçenek, yani bir AB üyesinden bir diğerine hasta taşınması da devreye girebilir.

YOĞUN BAKIMDA YER KALMADI

CNN.gr'nin haberine göre, Yunanistan genelindeki 1203 yoğun bakım ünitesinin 950’si şu an dolmuş durumda. Ülke genelinde an itibariyle hasta kabul edebilecek durumda olan ünite sayısı sadece 253 olarak veriliyor. Buna göre, başkent Atina’nın yer aldığı Attiki Vilayeti’ndeki 168 ünitenin 118’si dolu. Atina’nın yanı başındaki Pire Eyaleti’nde de 53 üniteden 36’sı doldu. Selanik ve çevre vilayetlerdeyse, 257 üniteden 235’inin dolduğu belirtiliyor. Yunanistan’ın askeri hastanelerindeki yoğun bakım ünitelerinde de yer kalmadı.

'İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY YAŞANIYOR'

Yunanistan Tabipler Odası Başkanı Athanasios Eksadaktilos, komşu ülkenin modern tarihinde ilk kez böylesine alarm verici bir durum yaşadığını söyledi. "Son 100 yılda böyle bir şey yaşamadık” yorumunda bulunan Yunanistanlı uzman, artan korona vakalarıyla başetmek için Yunanistanlı sağlık emekçilerin rutin sağlık hizmetlerini sınırlandırmak durumunda kaldığını belirtiyor. Öyle ki, sağlık emekçileri artık korona vakalarını hastanelerin kamuya açık kısımlarında ve koridorlarında tedavi etmek durumunda kalıyor. Eksadaktilos’a göre yakın süreçte Yunanistan’ın ulusal sağlık sistemi çökme noktasına gelebilir.

HÜKÜMET YENİ ÖNLEM DÜŞÜNMÜYOR

Yunanistan'da Kiryakos Miçotakis hükümeti son haftalarda ağırlaşan korona tablosu nedeniyle ülke genelinde kısmi kapanmaya gitmişti. Ülke çapında akşam ve gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirildi; birçok işyerinde uzaktan çalışma gibi bazı acil önlemler devreye girdi. Yunanistan hükümeti son olarak, yüz yüze yapılan tüm öğrenim faaliyetlerini durdurdu.

Hükümet doktorların uyarılarını yakından takip etse, ekonominin de darbe alması nedeniyle şu an için daha sıkı önlemler düşünülmüyor. Bununla birlikte, hükümet kaynakları son önlemlerin önümüzdeki haftalar ve hatta aylar boyunca gündemde kalabileceği mesajını veriyor. Yunanistan medyası da, hükümet kaynaklarına dayandırdığı son haberlerinde “2020 Noeli’nin normal şartlarda kutlanmayacağı” uyarısında bulundu.

SON BİR GÜNDE 63 KİŞİ ÖLDÜ

Yunanistan’da dün açıklanan son verilere göre, ülke genelinde son 24 saatte 2 bin 422 vaka saptandı. Bir günde önlerin sayısı ise 63 olarak açıklandı. Yunanistanlı uzmanlar, koronaya yakalanan ve bu nedenle hayatını kaybedenlerin yaş ortalamasının son dönemde düştüğüne işaret ediyor.