Yunanistan’da dinleme skandalı Çipras’a uzandı: Mesai arkadaşları izlendi

"Bam" isimli gazete, "Çipras mesai arkadaşlarını dinliyordu" başlıklı bir haberle geçtiğimiz yıllarda EYP’in eski başbakana yakın duran siyasetçileri izlediğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da telefon dinleme skandalı gündemdeki yerini korurken, ulusal basına yansıyan son bilgilere göre kriz ana muhalefet partisi Syriza ile eski başbakan Aleksis Çipras’a ulaştı. CNN Yunanistan’da yer alan yeni bir habere göre savcılık, "Bam" isimli gazete tarafından "çok gizli veya gizli" olarak işaretlenen ve Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın (EYP) belgelerinin yayınlanması sonrasında yeni bir soruşturma başlattı.

Yüksek Mahkeme Savcılığı, Ceza Kanunu'nun 252. maddesi uyarınca resmi sırların yasadışı kullanımı suçunun işlenip işlenmediğinin araştırılacağı bir ön soruşturma emri verdi. Emir uyarınca gazetenin editörü için tutuklama kararı alındı.

'SAVCILIK ONAYI YOKTU, YASADIŞIYDI'

"Bam" isimli gazete "Çipras mesai arkadaşlarını dinliyordu" başlıklı bir haberle, geçtiğimiz yıllarda EYP’in eski başbakana yakın duran siyasetçileri izlediğini öne sürdü. Gazetenin haberine göre, Syriza hükümeti yetkililerinin cep telefonları en az iki ay boyunca (Ocak 2016'dan Şubat 2016'ya kadar) EYP tarafından takibe alındı. Gazete aynı zamanda "savcılık onayı olmadığı için bu dinlemelerin yasadışı olduğunu" belirtti.

"Bam" gazetesine göre "(eski istihbarat şefi döneminde) EYP'nin hedefinde, diğerlerinin yanı sıra, Syriza hükümetinin eski genel sekreteri Spyros Sayas ve TAIPED'in eski başkanı ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Stergios Pitsiorlas vardı. 

KATAR EMİRİNİN 'SÖZDE' YATIRIMI

Yunanistan istihbaratının, ülkenin üçüncü büyük partisinin lideriyle beraber bir grup gazeteciyi izlediği ortaya çıkmıştı. Skandal neticesinde EYP Müdürü ile Başbakan Kiriakos Miçotakis’e çok yakın bir isim görevinden istifa etmek durumunda kalmıştı. CNN Yunanistan’a göre Sayas ve Pitsiorlas, Katar Emiri'nin Yunanistan’da sözde yatırımıyla ilgili bir dolandırıcılık skandalının araştırılması kapsamında EYP tarafından teknik takibe alındı.

'DİNLEMELERE MÜSAMAHA YOK'

Syriza’nın temsilcileri EYP’in yeni müdürüyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklama yapan Syriza vekili Olga Gerovassili, şu ifadeleri kullandı:

"Gün ışığına çıkan ve Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın bazı üst düzey yetkililerinin meşhur dinleme-izleme meselesiyle ilgili materyallerin imha edilmesi yönünde emirler verdiğinin ortaya çıkmasının ardından, Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın yeni müdürüyle görüşme talep ettik. Endişelerimizi ifade etmek, ısrarcı olmak, derinlemesine bir soruşturmanın gerekliliğini vurgulamak ve her halükârda bu tür uygulamalara müsamaha gösterilmeyeceğini belirttik. Tartışmamızın konusu buydu. Şu anda ülkenin siyasi hayatını sarsan böylesine önemli bir konuyu, bir skandalı yakından takip ediyor olacağız. Açıkçası, hiçbir delilin örtbas edilmemesi ve dolayısıyla bu skandalın bir noktada açığa çıkması için dikkatimizi sürekli olarak bu konuya odaklamaktan başka bir şey yapamayız."