Yunanistan'da cinsel istismar skandalı: Lignadis'in iktidarla bağlantısı gündemde

Yunanistan'da, birçok çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddialarının ardından gözaltına alınan sanatçı Dimitris Lignadis'in Kiryakos Miçotakis ve Yeni Demokrasi hükümetiyle olan bağları gündemde. Muhalefet partileri, hükümeti ve kültür bakanını başarısız bir 'örtbas girişimiyle' suçluyor ve istifaya davet ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da son haftalarda gündemde olan cinsel taciz, saldırı ve şiddet skandalı her geçen gün büyüyor. Yunanistan Ulusal Tiyatrosu'nun eski sanat yönetmeni Dimitris Lignadis'in, 'birden fazla çocuğa cinsel istismarda bulunduğu' suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından muhalefet partileri, sanatçının iktidarla olan bağlantısını gündeme taşıdı. 

Basında çıkan taciz suçlamaları üzerine bu ayın başında Yunanistan Ulusal Tiyatrosu'ndaki görevinden istifa eden Lignadis'in, Atina’da savcılığın tutuklama emri çıkarması sonrasında polise teslim olduğu belirtilmişti. Elleri kelepçeli olan Lignadis’in pazar günü hakim karşısına çıkarken çekilen görüntüleri dün kamuoyuyla paylaşıldı. Polis, zanlının çarşamba günkü savunmasına kadar gözaltında tutulacağını açıkladı. Lignadis’in avukatıysa tiyatro yönetmeninin suçlamaları reddettiğini aktardı.

Tutuklama kararı, genç yaşta Lignadis’in cinsel saldırısına uğradıklarını söyleyen iki kişinin ifşaları ışığında açılan iki ayrı dava sonucunda geldi. İki davadan biri, zamanaşımı sorunuyla karşı karşıya.

Yunanistan basının aktardığına göre Lignadis, geçtiğimiz yıllarda komşu ülkeye daha iyi bir gelecek umuduyla sığınan mülteci ve göçmen çocuklara cinsel istismarda bulundu. Geçtiğimiz yıllarda Atina’nın merkezindeki evine 'sanat dersi verme vaadiyle' göçmen ve mülteci çocuklarını davet eden Lignadis hakkında, ciddi iddialar söz konusu. Lignadis'in cinsel istismarda bulunduğu çocukların yaşadıkları travmayı savcılık ve kamuoyu ile paylaşıyor.

 

LİGNADİS'İ İKTİDARA YAKINLIĞI

Dimitris Lignadis, Yunanistan’da tanınan ve yıllarca ülke gündeminde olan bir isim. Lignadis’in başta Kiryakos Miçotakis yönetimiyle olmak üzere birçok iktidar kesimiyle, sanat ve siyaset dünyasıyla yakın bağları söz konusu.

Muhalif Yunanistan basını Lignadis’in Ulusal Tiyatro’nun başına Yeni Demokrasi iktidarıyla olan yakın ilişkileri sayesinde geçtiğinin altını çiziyor. Bu durum Atina’da muhalif partilerin tepkisini çekmiş durumunda. Muhalefet partileri hükümeti ve Kültür Bakanını başarısız bir örtbas girişimiyle itham ediyor ve istifaya davet ediyor.

Kültür Bakanı Lina Mendoni ise Lignadis’i 'tehlikeli bir adam' olarak nitelendirerek kendisini kandırdığını öne sürüyor. “Dedikodular başladığı andan itibaren iddialarla herhangi bir ilgisi olup olmadığını bize açıklaması için ona çok baskı yaptık” açıklamasında bulunan Mendoni “Lignadis'in her şeyden öte bizi dolandırdığını hissediyorum. Sanatıyla bizleri tüm bunlarla hiçbir ilgisi olmadığına ikna etmeye çalıştı” dedi.  Mendoni’nin açıklamaları muhalif partilerle basını tatmin etmezken son saatlerde ana muhalefet partisi Syriza, Lignadis skandalı üzerinden sert sözlerle hükümete yükleniyor.

YUNANİSTAN'DA 'ME TOO' HAREKETİ 

Komşu Yunanistan’daki 'Me Too' hareketi, 2004 Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan yelken sporcusu Sofia Bekatorou’nun geçtiğimiz ay, bir spor yetkilisi tarafından 21 yaşındayken cinsel saldırıya uğradığı açıklamasıyla başladı. Bekatorou’ya kamuoyundan gelen desteğin ardından Yunanistan ve Kıbrıs’ta çok sayıda aktör, şarkıcı, sporcu ve öğrenci maruz kaldıkları cinsel şiddetle ilgili olarak ifşalarda ve açıklamalarda bulunmaya başladı.