Yunanistan'da çiftçiler başkente gidiyor: 'Tarım sektörü ölüyor'

Yaklaşık 5 bin çiftçinin katılması beklenen protestolar için, Atina'da polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Çiftçiler, "Tarım sektörü ölüyor" sloganıyla yola çıktı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'ın dört bir yanından binlerce çiftçi, ekonomik zorlukları protesto etmek ve sektörde yoğunlaşan sorunlar karşısında hükümetin aktif rol almasını talep etmek üzere 'son yılların en büyük tarım mitingi' olarak adlandırdıkları protesto eylemi için başkent Atina'ya akın ediyor.

Traktörler, kırsal araçlar ve otobüslerden oluşan konvoylar ile gerçekleştirilmesi beklenen eyleme, yaklaşık 5 bin çiftçinin destek vermesi bekleniyor. Akşam saatlerinde Atina'daki Sintagma Meydanı'nda doruğa ulaşacak olan gösteri için başkentin birçok yolu kapatılıyor. Polis, başkent genelinde yoğun güvenlik önlemleri alıyor.

BAŞBAKAN 'VERECEK BAŞKA BİR ŞEYİM YOK' DİYOR

Miting, artan maliyetler ve düşen gelirler nedeniyle tarım sektöründe artan hayal kırıklığına işaret ediyor. Yunanistan basınına yansıyan son görüntülerde, "Tarım sektörü ölüyor" sloganıyla Atina'ya yönelen çiftçiler, hükümetin bugüne kadar aldığı önlemlerin yetersiz olduğuna işaret ediyor. 

Dün akşam Star Televizyonu'na konuşan Başbakan Kiriakos Miçotakis, çiftçi ve besicilerin 'Atina'nın merkezinde sembolik bir gösteri yapmak istemelerini anladığını ancak hükümetin yeni dönemde tarım ve hayvancılık sektörüne verecek başka bir şeyi' olmadığını açıkladı.

Miçotakis, geçtiğimiz günlerde Atina'daki Maksimou Başbakanlık Konutu'nda çiftçi ve hayvan besicileri temsilcileri ile bir araya gelmişti. Toplantıda, Başbakan tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik bazı ilave önlemler açıklamıştı. Bu önlemler, çiftçiler ile muhalefetin tepkisini beraberinde getirmiş ve bugünkü protesto eyleminin yolunu açmıştı.

ATİNA'YA SEFER PAZARTESİ BAŞLADI

Atina'ya yolculuk pazartesi günü Larissa, Volos, Karditsa ve diğer bölgelerden çiftçilerin traktörlerle Boeotia Kalesi'ne ulaşmaları ve burada Fthiotida'dan meslektaşlarıyla buluşmalarıyla başladı. Pazartesi akşam saatlerine kadar ise Eğriboz ve diğer bölgelerden daha fazla traktörün katılmasıyla Atina'ya giden toplam traktör sayısı 100'ü aştı.

Çiftçiler, traktörlerini kuzey Yunanistan'dan taşınmak üzere kamyonlara yüklerken protestocularla dolu otobüsler Teselya, Orta Yunanistan, Mora, Epir ve diğer tarım bölgelerinden Atina'ya doğru yola çıktı. Bugünkü tarihi mitinge İyonya Adaları'ndan, Girit'ten ve Ege Adaları'ndan da destek var.

Tüm muhalif partilerin desteklediği tarihi mitingi yakından takip eden Yunanistan medya kuruluşları, ilerleyen saatlerde Atina'ya girecek olan traktör sayısının 150'i aşabileceği uyarısında bulundu. Mega Televizyonu, dün akşam ana haber bülteninde Vatandaşları Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis'in traktörlerin Atina meydanında ilerleyişini polisler ile önlemek istediğini Başbakan'ın ise bu fikre karşı çıktığı haberini geçti. Attica Televizyonu ise protestocuların bu geceyi Sintagma Meydanı'nda geçirmeyi planladıkları bilgisini paylaştı.

BÜYÜK BULUŞMA BU AKŞAM

Tarım ve hayvancılık sektörü temsilcilerinin saat 18:30'da Sintagma Meydanı'na yürümeden önce saat 17:30'da Omonia Meydanı'nda toplanması planlanıyor. Onlara işçi sendikaları ve diğer aktivistler de katılacak.

Tarım araçları ve protestocuların kitlesel akınının bu öğleden sonra ve akşam saatlerinde Atina şehir merkezinde önemli trafik aksaklıklarına ve kısıtlamalarına neden olması bekleniyor. Yunanistan polisi (ELAS) sürücülerin gösteri güzergahından ve çevresindeki alanlardan uzak durmaları tavsiye ediyor. ELAS, trafik güncellemeleri ve bilgi aktarımı için bir yardım hattı kurdu.

Yunanistan basınına göre çiftçi organizatörleriyle, polisle koordinasyon sağlanması ve trafiğin asgari düzeyde aksaması koşuluyla, traktörlerin "sembolik bir gösteri" için şehir merkezine girişine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varılmış durumda. Yunanistan televizyonlarına yansıyan son görüntülere göre Atina'ya ilerleyen çiftçi ve hayvan besicileri konvoylarına ELAS ekipleri eşlik ediyor.

EKONOMİK SORUNLAR HOŞNUTSUZLUĞA YOL AÇIYOR

Bugünkü tarihi protesto, ürün fiyatlarının düşük seviyelerde kalmaya devam ettiği, maliyetlerinin hızla arttığı Yunanistan'ın tarım sektöründe artan yığılan sorunların ortasında gündeme taşındı. Çiftçiler, yüksek vergilendirme ve ithal rekabet gibi kronik sorunların yanı sıra yüksek yakıt, enerji ve yem maliyetlerinin tarımı krize sürüklediğini söylüyor. 

Son kamuoyu anketleri çiftçilerin kamuoyunda geniş bir sempatiye sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bugünkü etkinliğe son seçimlerde iktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi'ni (YD) destekleyen, "lacivert çiftçiler" olarak adlandırılan kesimlerin de kitlesel destek sunduğu belirtiliyor. 

HÜKÜMETİN ÖNLEMLERİ TATMİN ETMEDİ

Hükümet kısa süre önce mali baskıları hafifletmek için hızlandırılmış KDV iadeleri ve yakıt sübvansiyonu artışları açıkladı. Ancak çiftçiler, daha fazla devlet desteği gerektiğini söylüyor ve kitlesel mitingi ek yardım adına hükümet üzerindeki baskıyı arttırmak için kullanmayı planlıyor.

YD HALA BİRİNCİ, ANA MUHALEFET DEVİR TESLİM YOLCUSU

Atina'nın merkezinde çiftçi eylemlerinin yaşandığı anlarda gündeme yansıyan yeni bir kamuoyu araştırmasına göre, artan sorunlara rağmen YD'nin iktidardaki konumu sağlam gözüküyor.

Sonuçlarını dün akşam Action24 Televizyonu'nun açıkladığı OpinionPoll şirketinin gerçekleştirdiği yeni bir araştırmaya göre, ekonomik sorunlar Yunanistan vatandaşlarının önceliği. Vatandaşların büyük bir bölümü, hükümetin çiftçilere yönelik tedbirlerini tatmin edici bulmuyorlar ancak otoyolların kapatılması fikrine de katılmıyor.

Yunanistan vatandaşlarının karşı karşıya oldukları sorunlar listesinde hayat pahalılığı ve enflasyon yüzde 59,6 ile birinci sırada. Hayat pahalılığını ekonomi/büyüme eksenli sorunlar (yüzde 31,3), artan suç oranları (yüzde 22,9), ulusal sağlık sistemindeki kriz ortamı (yüzde 17,7), eğitimdeki sorunlar (yüzde 13,4) ve yüzde 12,2 oranı ile işsizlik sorunu takip ediyor.

Haziran ayında gerçekleştirilecek olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Yunanistanlı vatandaşların yüzde 30'u yukarıdaki sorunlar temelinde oy kullanacağını belirtiyor. Bu seçimlerde, Avrupa Birliği'nin geleceğini önceleyen vatandaşların oranı ise sadece yüzde 13.

Yaklaşan AP seçimlerinde yeni kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 34,3'ü, yoğunlaşan sorunlara rağmen YD'ye oy vereceğini belirtiyor. Haziran seçimlerinde YD yüzde 41 oranında oy elde etmişti. Yeni ankete göre partiler sıralamasında ikinci partinin tabelasının değişmesi kesin gözüküyor. Buna göre YD'yi yüzde 14,6'lık oy oranı ile PASOK takip ediyor.

Diğer partilerin tahmini oy oranları şu şekilde: SYRIZA yüzde 12,5, Helen Çözümü (aşırı sağ, popülist) yüzde 9,5, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 9,4, Niki (aşırı sağ) yüzde 3.8, Özgürlük Seyri (merkez sol) yüzde 3,7, Yeni Sol yüzde 3,3 ve Mera25 (lideri eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in olduğu sol oluşum) yüzde 2,4.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)