Yunanistan’da aşırı sağ kâbusu bitmiyor: Altın Şafak cezaevinden örgütleniyor

Komşu Yunanistan'da faşist Altın Şafak'ın suç örgütü ilan edilmesine rağmen, cezaevindeki liderlerinin Syriza döneminde çıkarılan bir yasadan faydalanarak yeniden örgütlendiği belirtildi. İddiaya göre, örgütün eski önde gelen liderlerinden İlias Kasidiaris cezaevinden yoğun bir telefon trafiği yönetiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da geçtiğimiz ay ‘suç örgütü’ ilan edilen ve kıdemli üyelerine hapis cezası verilen faşist Altın Şafak partisinin, cezaevinden örgütlenmek için düğmeye bastığı belirtildi. Yunanistan basını, Altın Şafak üyelerinin, belirli cezalara çaptırılan vatandaşların siyasi haklarının sınırlandırılmamasını öngören yasadan yararlanmak için girişim başlattığını yazdı. Söz konusu yasa, eski Syriza hükümeti tarafından yürürlüğe konulmuştu.

Yunanistan basınına göre, Altın Şafak üyeleri ağır hapis cezalarına çaptırılmış olmalarına rağmen, önümüzdeki seçimlere yeni bir siyasi oluşumun şemsiyesi altında katılmak için plan yapıyor. Altın Şafak'ın yeni süreçte önümüzdeki seçim sürecine tek liste halinde katılmak için kolları sıvadığı, örgütün eski önde gelen liderlerinden İlias Kasidiaris'in tüm üyeleri yeniden tek çatı altında toplamak için hapishaneden yoğun bir telefon trafiği yönettiği belirtiliyor.

CUNTACI PARTİYLE DİRSEK TEMASI

İddiaya göre, Kasidiaris ve 'yol arkadaşları', Yunanistan’daki cunta döneminin 'özlemi' içerisinde olan Milli Cephe (Ethniko Metopo) Hareketi ile dirsek teması halinde. 2012 yılında siyasi açıdan aktif hale getirilen ve siyasi bir oluşuma dönüşen hareket, son dönemde Altın Şafak’ın eski üyelerine ev sahipliği yapmaya başlamış durumda. 

Milli Cephe, geçmişte Kiryakos Miçotakis hükümeti kulvarlarındaki aşırı sağcı unsurlarla yakın ilişkileriyle de dikkat çeken bir oluşum. Aşırı sağ veya faşist eğilimli partiler, Yunanistan meclisinde şu an iktidardaki Yeni Demokrasi içerisindeki bazı unsurlar ile muhalefet partisi Helen Çözümü (Elliniki Lisi) tarafından temsil ediliyor. 

KIBRIS'TAKİ UZANTISI FAAL

Altın Şafak üyeleri Yunanistan’da yeni bir oluşum üzerinde kafa yorarken, suç örgütün Kıbrıs’taki uzantısı Elam faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Kıbrıs Temsilciler Meclisi’nde temsil edilen parti, 2021'deki milletvekili seçimlerinde meclisteki sandalye sayısını artırmayı hedefliyor. Elam üyeleri, Altın Şafak'la tüm bağlarını kopardıklarını savunuyor.

Altın Şafak'ın suç örgütü kabul edilmesi yönündeki tarihi mahkeme kararının ardından, partinin eski lideri ve bazı milletvekilleri bir bir tutuklanmış, örgütün gazetesi ‘Altın Şafak’ da yayınlarını durdurmuştu. Hapis cezasından kurtulmak amacıyla kayıplara karışan Altın Şafak’ın eski iki numaralı lideriyle Brüksel’de bulunan bir Avrupa Parlamentosu üyesi içinse Yunanistan Polisi ile Interpol tutuklama işlemlerini başlatmış durumda.