Yunanistan'da ana muhalefet paramparça: Çipras geri mi dönüyor?

Stefanos Kasselakis'in 'değişim' talebiyle beraber SYRIZA içerisindeki ayrım belirginleşiyor. Ana muhalefet içerisinde bir grup isim, Çipras'ın yeniden dümeni devralmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA'nın kongresi, parti içerisindeki sorunları gözler önüne serdi. Olağanüstü kongre kararı şimdilik rafa kalkarken, parti içerisindeki bazı isimler Aleksis Çipras'ın yeniden muhalefet liderliğini devralması için sesini yükseltmeye başladı.

Parti liderliğindeki konumunu şimdilik koruyan Stefanos Kasselakis ise, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri ile SYRIZA'da köklü yenilenme için düğmeye bastı.

'ÇİPRASÇILAR' İLE 'KASSELAKİSÇİLER' ARASINDAKİ ÇİZGİ BELİRGİNLEŞTİ

Ana muhalefete yakın medya kuruluşları, son kongrenin SYRIZA içerisinde Kasselakis'in yanında duranlar ile Çipras'ın liderliğini destekleyen grup arasındaki çizgiyi belirginleştirdiği yorumunu yaptı. Geçtiğimiz haftada SYRIZA'da yeni liderlik seçimi fikrini gündeme taşıyan Çipras sessizliğini korurken, Kasselakis seçmenlere yönelik mesajlarını yoğunlaştırdı. Dün özel bir medya kuruluşuna konuşan Kasselakis, yeni liderlik seçimi fikrinin tartışmalı bir şekilde reddedilmesinden sonra kongreden 'açıkça güçlenerek ayrıldığını' ve partiyi köklü şekilde yenilemek için 'net bir yetki aldığını' savundu. Kasselakis, ayrıca eski lider Çipras'ı dolaylı yoldan eleştirdi.

AP seçimleri öncesinde köklü revizyon fikri SYRIZA içerisinde bir grubun tepkisine neden oluyor. Muhalif medya kuruluşları ve sosyal medya üzerinden bu grup, Kasselakis'in haziran seçimlerinde partisini 'ağır bir yenilgiye sürüklediği' iddiasını dillendiriyor. SYRIZA'dan yakın dönemde kopan ve Yeni Sol'u kuran grup ise, son gelişmeler ile birlikte partiden ayrılma kararının 'haklı çıktığını' dile getiriyor. 

ÇİPRAS'IN GERİ DÖNÜŞÜ

Kasselakis'in liderlik anlayışını ve seçimlerini benimsemeyen SYRIZA içerisindeki muhalif kesimler, Çipras'ın bir an evvel partinin dümenine yeniden geçmesi gerektiğini savunuyor. Çipras'ın SYRIZA liderliğine dönme fikrini destekleyen Milletvekili Yorgos Çipras, geçtiğimiz saatlerde konu hakkında, "Kişisel olarak bu fikri dışlamıyorum, diliyorum ve birçok kişinin de dilediğini düşünüyorum ancak şu an için bunun bir önemi yok. Bu mesele gelecekle ilgili" açıklamasında bulundu. 

Eski parti başkanı hakkında konuşan SYRIZA Meclis Grubu Başkanı ise, şu ifadeleri kullandı:

"Çipras'a sadece SYRIZA içinden değil, sanırım daha geniş ilerici kesimden de birçok kişi güveniyor. Mayıs ve haziran seçimlerinden önce, solun oy oranı yüzde 50'nin üzerindeydi. Ancak son seçimlerde ülkemizde sağ ve aşırı sağın benzeri görülmemiş şekilde güçlendiği görülüyor. Kendilerini solda tanımlayanların temsilinde büyük bir eksiklik söz konusu. Onları temsil etmeyi başaramadık ve bu yüzden yüzden 18'lere geriledik ancak PASOK da onları temsil etmiyor. Bu nedenle, Yunanistan toplumunda ilerici politikaları temsil eden başka bir kutup olmasını istiyorsak, doldurulması gereken büyük bir boşluk var."

PARTİ İSMİ VE LOGOSU DEĞİŞEBİLİR

Parti içerisinde yükselen tepkilere rağmen Kasselakis, SYRIZA'yı köklü bir şekilde revizyona tabi tutmada kararlı gözüküyor. Yakın çalışma çevresi Kasselakis'in partide yeni isimleri de içerecek değişimler yapma niyetini sık sık dile getiriyor.

Kasselakis'e yakın duran Milletvekili Petros Pappas, Action24 televizyonuna verdiği demeçte konu hakkında, "Öne çıkacak yeni yüzlerle yapısal değişiklikler, partinin dijitalleşmesiyle ilgili değişiklikler yakında gerçekleşecek. Halk, parti logosu ile isminin olası değişimi konusunda karar verecek. İsim en sonda ele alınacak" ifadelerini kullandı.

Pappas'ın köklü değişiklik mesajı verdiği saatlerde Kasselakis, SYRIZA'nın İnsan Hakları Araştırma Enstitüsü'nü kamuoyuna tanıttı.

SYRIZA lideri sosyal medyadaki paylaşımında, "Aynı şartlarda doğmadık ama eşit olabiliriz. Toplumumuzun tüm kırılgan kesimleri için bir kalkan görevi görecek modern bir hükümet programı oluşturacağız. Çünkü SYRIZA, insan hakları demektir" mesajını verdi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)