Yunanistan'da '17 Kasım' tartışması: Açlık grevi yapan örgüt liderinin durumu kötüleşti

Komşu Yunanistan'da, açlık grevinde olan 17 Kasım örgütünün liderlerinden Dimitris Kufodinas'ın durumunun ağırlaştığı belirtildi. Ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, "Hükümeti tutumunu değiştirmeye çağırıyorum" açıklamasını yaparken, Kiryakos Miçotakis hükümeti ana muhalefet partisini sert bir dille eleştirdi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’da 17 Kasım örgütünün liderlerinden olan ve muhafazakar hükümetin tutukluluk şartlarını ağırlaştırması nedeniyle geçtiğimiz haftalarda açlık grevine başlayan Dimitris Kufodinas'ın durumunun kötüleştiği kaydedildi. Kufodinas'ın su içmediği belirtilirken, sağlık durumunu yakından takip eden doktorlar örgüt liderinin 'hayatının tehlikede olduğuna' dikkat çekti. 

Pire’deki Koridallos Hapishanesi'ne nakledilme talebinde bulunan Kufodinas, açlık ve daha sonra susuzluk grevine başladı. Kufodinas’ın ailesine daha yakın olmak için gündeme getirdiği nakil talebi yetkililer tarafından reddedildi.

Kufodinas’ın yoğun bakım ünitesine bağlandığı  Lamia Genel Hastanesi'nin müdürü Andreas Kolokithas, Koufontinas’ın sağlık durumunun kötüleştiğine işaret etti. Lamia Devlet Hastanesi’nin ilgili açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: “Mevcut mevzuata uygun olarak, yoğun bakım personeli, hastanın sürekli olarak sıvı almayı reddetmesinin sonuçlarıyla başa çıkmak için gerekli tüm tıbbi ve farmakolojik önlemleri almaktadır. Sağlık personeli, insan haklarına saygı göstererek hastanın sağlığını sağlamak amacıyla, tıp etiği kurallarına uygun olarak hizmetlerini vermeye devam ediyor."

 

MUHALEFETİN TEPKİSİ

Kufodinas’ın durumunu ağırlaşması üzerine Yunanistan siyasetiyle beraber, sokaklar da hareketlenmeye başladı. Yunanistan kentlerinde protesto eylemleri düzenlenirken muhalefet partileri, hükümeti 1980’lerde 'Margaret Thatcher döneminden bu yana Avrupa’da açlık grevinden bir mahkumun ilk ölümü' olarak nitelendirilen olası gelişmeden kaçınmak için harekete geçmeye davet ediyor.

"Hükümeti tutumunu değiştirmeye çağırıyorum" diyen ana muhalefet lideri Aleksis Çipras cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Böylece Koufodinas’ın yaşamla olan bağı kesilmez. Hukukun üstünlüğü ile yönetilen bir devlette insan hayatı en yüksek değerdir” mesajını verdi. Benzer açıklamalar Değişim Hareketi, Yunanistan Komünist Partisi ve MeRA25 partileri tarafından da geldi. 

HÜKÜMETİN YANITI

Çipras’ın çağrısına olumsuz yanıt veren Kiryakos Miçotakis hükümeti, cumartesi günü geç saatlerde bir bildiri yayınlayarak ana muhalefet partisini sert bir dille eleştirdi. Aynı süreçte polis açlık grevini desteklemek için Atina’da toplanan protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Yunanistan’ın birçok şehriyle Avrupa’nın birçok noktasında da Kufodinas ile dayanışma eylemleri başlatıldı.

Kufodinas, 1975 yılında kurulan ve Alexandros Yiotopoulos liderliğindeki 17 Kasım Devrimci Örgütü’nün önemli bir üyesiydi. Örgüt, birçok üyesinin tutuklanması ve yargılanmasının ardından 2000’li yıllarda dağıtıldı. Kufodinas, toplam on bir cinayet, patlama, soyguna iştirak ve 'terör örgütünde lider pozisyonunda' olması nedeniyle 11 müebbet artı 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.