Yunanistan'da 104 kişinin öldüğü yangın davasında 15 sanığa beraat

Yunanistan'da 2018 yılında 104 kişinin ölümüne sebep olan yangın ile ilgili davanın karar duruşmasında, beşi eski itfaiye yetkilisi olmak üzere altı sanık suçlu bulundu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da 2018 yılında toplam 104 kişinin öldüğü yangınlar hakkında açılan davada karar açıklandı. Ülke tarihindeki en ölümcül orman yangınındaki rolü sebebiyle yargılanan bir sanık 'istemsiz kundaklama' suçundan mahkum edildi. Beş eski itfaiye yetkilisi de yangına müdahale ile bağlantılı 'kabahatleri' dolayısıyla suçlu bulundu. 15 diğer sanığın beraat etmesi ise davacıların tepkisine neden oldu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, aralarında taksirle öldürme de olmak üzere bir dizi kabahatten yargılanan eski bölge valileri de dahil 15 sanığın beraat kararının açıklandığı anda, yangında hayatını kaybedenlerin aileleri "Utanın" diye bağırdı. Aile üyeleri, beraat kararını duydukları anda gözyaşlarına boğuldu. Bazı aileler, beş sanığa verilen para cezası alternatifli hapis cezalarının yeterli olmadığının da altını çizdi.

PARA CEZASI OPSİYONLU HAPİS CEZALARI VERİLDİ

Temmuz 2018'de Yunanistan'ın sahil kasabası Mati'de çıkan yangında toplam 104 kişi hayatını kaybetmişti. Yangından kurtulanlar, yetkilileri, kurtarma çalışmalarını koordine edememek ve yangına çok yavaş müdahale etmekle suçlamıştı. Merkezi ve yerel yönetimler ise bu suçlamaları reddetmiş, kuvvetli rüzgarlar ile güçlü alevlerin koordinasyon içinde bir müdahaleye zaman bırakmadığını savunmuştu. 

Yunanistan devlet kanalı ERT TV ve Atina Haber Ajansı, beş eski itfaiye yetkilisinin taksirle öldürme de dahil olmak üzere bir dizi kabahatten suçlu bulunduğunu aktardı. Avukat Alexandros Papasteriopoulos'un açıklamasına göre, beş yetkili, yaklaşık 40 bin euro para cezası opsiyonlu 5'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. 'İstemsiz kundaklama' suçundan mahkum edilen Yunanistanlı erkeğe de 3 yıl hapis ya da para cezası verildi. 

'ÜZÜLDÜK AMA MÜCADELEYİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Atılı suçlardan beraat ettirilen 15 sanığın ismi ise Yunanistan yasaları gereği kamuoyuna açıklanmadı. Tüm sanıklar, bugün yaptıkları son savunmalarda suçlamaları reddetmişti. Yangında hayatını kaybeden 104 kişiden birinin ailesini temsil eden avukat Yannis Karagkounis, mahkeme kararını temyize götürmeyi planladıklarını duyurdu. Karagkounis, "Sonuç karşısında üzüntü içindeyiz ama mücadeleyi bırakmayacağız" dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)