Yunanistan ordusu içinden Miçotakis'e karşı Afgan sığınmacılar için bildiri

Yunanistan ordusu içerisinde örgütlü ‘Spartakos Özgür Askerler Ağı' isimli grup, Afgan sığınmacılar konusundaki katı tavra karşı muhafazakâr Miçotakis hükümetini eleştiren bir bildiri yayımladı.

Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Afgan sığınmacılar, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrasında protesto gösterisi düzenlemişti.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afgan sığınmacılara sınır kapılarını kapatmaya hazırlanan komşu Yunanistan'da, ordu içinden aykırı bir çıkış geldi. Yunanistan ordusu içerisinde örgütlü olan ‘Spartakos Özgür Askerler Ağı’, bir bildiri yayımlayarak muhafazakâr Kiryakos Miçotakis hükümetini sığınmacı meselesinde sergilediği katı tutum nedeniyle sert bir dille eleştirdi. Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nde silah altına alınan gençlerin sendikal hareketi olma iddiasında olan hareket, Atina’dan onlarca ülkenin Afgan sığınmacılar meselesinde takındığı insani tavrı örnek olmasını talep etti. 

'YABANCI KARŞITI İKTİDARLARIN PEŞİNDEN SÜRÜKLENİLİYOR'

Spartakos Özgür Askerler Ağı, ‘Afganistanlı mültecilere ne olacak’ başlığıyla yayımladığı bildiride Miçotakis hükümetine, aralarında Yunanistan'ın da bulunduğu ABD öncülüğündeki 60 ülkenin, Afganistan’ı terk etmek isteyen insanların haklarının garanti altına alınması çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Bildiride, yabancı hükümetlerin Afganistan halkının sorunlarına ve geleceğine yoğunlaştığı bir süreçte AB ile Yunanistan’ın sığınmacılara karşı tavrını sertleştirmesi 'endişe verici bir gerçeklik' olarak ele alındı. Spartakos Özgür Askerler Ağı, Yunanistan hükümetini Avrupa’daki yabancı karşıtı iktidarların peşinden sürüklenmekle itham etti. 

 

'MERİÇ’TEKİ YENİ DUVAR AFGAN SIĞINMACILARA KARŞI İNŞA EDİLİYOR'

Bildiride, Meriç’in Yunanistan tarafında inşa edilen yeni duvar, Afgan sığınmacılar gerçekliğiyle ilişkilendirildi. Bildiride “Yunan ve Amerikan devletleri arasındaki stratejik savaş ittifakı Ege ve Doğu Akdeniz'de, Afganistan ve Evros'ta (Meriç) da iz bırakırken, Yunan Savunma/Güvenlik Devleti, Avrupa'nın dış sınırlarını savunan ve bu şekilde ülkenin konumunu yükselten eşsiz bir duvarı inşa etmeyi taahhüt ediyor” ifadeleri dikkat çekti. Spartakos Özgür Askerler Ağı bildirisinde ayrıca, Afganistan’da krizin derinleştiği bir süreçte, Yunanistan hükümetinin sınır bölgelerinde yüzlerce yeni sınır muhafızına görev vereceği vurgusunda da bulunuldu. 

 

1992’DEN BERİ AKTİF

Spartakos Özgür Askerler Ağı, Yunanistan'ın sol, Marksist ve anarşist çevrelerinde,  1992’den beri Yunanistan Silahlı Kuvvetleri içerisinde örgütlenen ve dönemsel olarak faaliyet gösteren bir örgüt olarak tanınıyor. Spartakos Özgür Askerler Ağı’nın sitesinde örgütün 1992’den beri aktif olduğu ve silah altına alınan gençlerin haklarını savunmak için faaliyete devam ettiği vurgusu dikkat çekiyor. Örgüt ayrıca, Yunanistan’ın geçmiş hükümetlerinin 18 yaşına basan tüm erkek bireylerin silah altına alınması projesinin Spartakos Özgür Askerler Ağı’ girişimleri neticesinde akim kaldığı iddiasını dillendiriyor. 

Spartakos Özgür Askerler Ağı’ sadece Yunanistanlı erlere değil, Türkiyeli ve Kıbrıslı gençlere de seslenen bir örgüt. Örgütün sitesinde “Yunanlıların, Türklerin, Kıbrıslıların ve Kürt işçilerin hakları ve ihtiyaçlarının karşılanması için mücadele edecekleri uluslararası bir işçi hareketinin gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz” mesajı dikkat çekiyor.