Yunanistan muhalefeti: 'Revizyonist Erdoğan NATO’yu peşinden sürüklüyor'

Yunanistan'da muhalefet Başbakan Miçotakis'i "Türkiye'ye taviz vermek" ile suçluyor. SYRIZA'dan "Türkiye cesaretlendiriliyor" çıkışı gelirken Pasok-Kinal'dan Erdoğan'a "revizyonist" suçlaması yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu başkent Atina’da muhalefet partileri Başbakan Kiryakos Miçotakis’e NATO zirvesinde ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde takındığı tutum nedeniyle sert eleştiriler yöneltiyor. Sol muhalefet Miçotakis’in Batılı müttefiklerin tüm istemlerine olumlu cevap vermesinin Yunanistan’ın menfaatlerine hizmet etmediği görüşünü öne çıkarıyor. 

Ana muhalefet partisi SYRIZA konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Ne yazık ki, Miçotakis, Batı'nın çok özel bir müttefiki olduğunu kanıtlıyor. Dolayısıyla, Batı'nın ulusal çıkarlarımız pahasına (Recep Tayyip) Erdoğan'a taviz vermek zorunda kaldığı her seferinde, sadece tepki vermemekle kalmıyor, aynı zamanda memnuniyet ilan ediyor” dedi.

'TÜRKİYE'Yİ CESARETLENDİRİYORSUN' ELEŞTİRİSİ

SYRIZA'nın açıklamasında Başbakan Miçotakis’in izlediği dış politikaya odaklanıldı. Açıklamada, “Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan mutabakat zaptıyla -kısıtlama ve koşul olmaksızın- Türkiye'nin Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Suriye ve Libya'daki eylemlerinden bağımsız olarak, bugün ve gelecekte Türkiye'ye silah satmayı ve AB'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası'na katılımını desteklemeyi taahhüt ediliyor” denildi.

Aynı açıklamada, “Oruç Reis'in egemenlik haklarımızı ihlâl ettiğinde ‘geminin rüzgârdan sürüklendiği" ve ardından Rodos ve Kastelorizo'nun kıyılarına yaklaştığında ‘kuru gürültü nedeniyle olayın üstüne gitmeyeceğini’ söyleyen hükümet, ulusal çıkarlarımız için acı verici bir şekilde gerçeği örtbas etmek için propaganda üretmeye devam ediyor. Duruşuyla Türkiye'yi cesaretlendirirken, ortaklarımıza Yunanistan'ın Türkiye'ye bu şekilde destek verilmesinden zaten ‘memnun’ olduğu mesajını veriyor” ifadelerine de yer verildi.

PASOK'TAN 'REVİZYONİST ERDOĞAN' ÇIKIŞI

Benzer bir açıklama geçtiğimiz saatlerde Pasok-Kinal lideri Nikos Androulakis'ten geldi. Larisa’da partisinin kurultayında konuşan Androulalis son gelişmelerle ilgili olarak “Bir revizyonistten, uluslararası hukuku ihlâl eden taraftan kurtulmak için kendisiyle tam olarak aynı stratejiye sahip biriyle bir anlaşma imzalamak tarihin bir ironisi olsa gerek. İttifakın Erdoğan'ın şantajıyla temelinde hareket ettirilmesi ve Türkiye'ye silahlanma kapısını kapatmak yerine geniş olarak açması kabul edilemez. Kimse Yunan halkının haklarıyla oynamamalı” eleştirisinde bulundu.

Androulakis ayrıca, “Peki hükümetin tepkisi nedir? Uluslararası düzeyde halkla ilişkiler! Bizim için silah ambargosu bir öncelik olmaya devam ediyor, revizyonist bir lidere verilen tek güçlü sinyal bu olmalı” dedi.

MERA 25: AVRUPA SOSYAL DEMOKRASİSİNİN TARİHİ MAĞLUBİYETİ

Pasok’un açıklamasına benzer bir açıklama SYRIZA'nın iktidarı döneminde Maliye Bakanı olan Yanis Varufakis liderliğindeki Mera 25’ten de geldi. Mera 25, NATO zirvesindeki gelişmeleri Avrupa sosyal demokrasisinin tarihî mağlubiyeti olarak nitelendirerek “Madrid'deki NATO zirvesinde yaşananlar ve Finlandiya ile İsveç'in, Kürtlerin özgürlüğü ve hakları pahasına sözde ‘tecrit edilmiş’ Erdoğan rejimine kabul edilemez tavizler verilerek NATO'ya girmesine ilişkin ilgili kararlar, Sosyal Demokrasinin ‘ruhunu’ kaybettiğinin bir başka kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

ÜLKEDE NATO KARŞITI EYLEMLER 

Sol muhalefet partileri gibi Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de NATO Zirvesi sonuçlarını yükse tonda eleştiriyor. Partinin resmî iletişim ve medya araçlarında “NATO’nun yeni savaşlara yelken açtığı” görüşü dillendiriliyor. Bu arada KKE ile bazı örgütlerin önderliğinde 11 değişik noktada NATO karşıtı eylem ve yürüyüşler düzenleniyor. Önümüzdeki saatlerde Girit ve Kerkira gibi merkezlerde KKE destekçileri NATO karşıtı sloganlarla eylemler gerçekleştirecek.