Yunanistan, Meriç'teki duvarı Türkiye sınırının tamamına uzatacak

Atina'da Miçotakis başkanlığında düzenlenen toplantıda, Meriç'te Türkiye-Yunanistan sınırına inşa edilen duvarın tüm hat boyunca uzatılmasına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Kiriakos Miçotakis başkanlığında, dün Atina'da Maksimou Başbakanlık Konutu'nda gerçekleştirilen Dış İlişkiler ve Savunma Devlet Konseyi'nin gündeminde Meriç sınır hattı yer aldı.

Yunanistan hükümeti, geçtiğimiz yıllarda Meriç'te Türkiye-Yunanistan sınırında oluşturan duvarın tüm sınır hattı boyunca uzatılmasına ve gözetleme sistemlerinin yükseltilmesine karar verildi. Çitin genişletilmesinde öncelik, ilgili bakanlıklar ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenen ihtilaflı noktalara verilecek. 

İHALEYE ÇIKILACAK

CNN Yunanistan'da yer alan habere göre, dünkü toplantıda, Yunanistan'ın hem kara hem de deniz sınırlarında 'son dönemde artış gösteren Türkiye kaynaklı yasa dışı girişler' ele alındı. Toplantıda Yunanistan Polisi ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından şimdiye kadarki durumun bir değerlendirmesi yapıldı.

Başbakanlık Basın Ofisi'nden toplantıyla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Ulusal Güvenlik Hükümet Konseyi (Kysea) bugün Başbakan Miçotakis başkanlığında toplandı. Toplantıda, diğer konuların yanı sıra, hem kara hem de deniz sınırlarımızdan ülkemize yasadışı giriş için artan baskı sorunu ele alındı. İlgili Bakanlıklar ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenen tartışmalı noktalara öncelik verilerek, çitin Meriç Nehri boyunca kademeli olarak uzatılmasına karar verilmiştir. İzlenecek prosedür, bir çerçeve anlaşma için ihaleye çıkılmasıdır. Ayrıca gözetim araçlarının iyileştirilmesine ve güçlendirilmesine karar verilmiştir."

Atina'daki dünkü Dış İlişkiler ve Savunma Devlet Konseyi toplantısına, Miçotakis'in üst düzey mesai arkadaşları ve askerî yetkililer katıldı.

TÜRKİYE'YE ELEŞTİRİLER

Toplantı öncesinde Hükümet Sözcüsü Yannis Ekonomou, Türkiye'nin "Yunanistan'ın ölüme terk ettiği 41 bin göçmeni Türkiye'nin kurtardığı" iddiasını ve Meriç'teki durumu ele aldı. Yunanistan basınına konuşan Ekonomou, Türkiye'ye yönelik, "İnsanların sefaletini istismar ederek göç meselesini uzun süredir kimin araçsallaştırdığını herkes biliyor. Bu tür pek çok olaya ve son olarak Meriç'te kurtarılan 38 göçmene tanık olduk" açıklamasında bulundu. Ekonomou ayrıca, "Yunan makamları bir yandan Ege ve Meriç'te hayat kurtarırken, diğer yandan da Yunanistan ve Avrupa sınırlarını koruyan katı ve adil bir göç politikası izlemektedir."

'KOORDİNELİ ÇABA' İDDİASI

Sözcüsünün yeni açıklaması öncesinde, geçtiğimiz cumartesi günü Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, Türkiye'nin ismini vermeden "düzensiz göçmenlerin ülkeye girişine yönelik koordineli bir çaba" iddiasını gündeme taşımıştı. Theodorikakos, geçtiğimiz günlerde 1500 kaçak göçmenin Meriç'ten ülkeye girmeye çalıştığını ancak Yunan makamları tarafından engellendiğini açıkladı. "24 saat içinde ve çoğunlukla akşam saatlerinde 1500 göçmen Yunanistan'a girmeye çalıştı" diyen bakan, "Yunan polis memurlarını Meriç'te kayıkçıya dönüştürmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.