Yunanistan Ege'deki krizi AB'ye taşıyor: 'Hibrit savaş çıkabilir'

Yunanistan hükümeti Ege Denizi'nde Türkiye'yle artan gerilimi Avrupa Birliği üye devletlerinin gündemine taşıyor. Savunma Bakanlığı'ndan da "hibrit savaş" uyarısı yapılldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Türkiye'yle yeniden yükselişe geçen tansiyonu Avrupa Birliği’nin (AB) gündemine getirmeye hazırlanıyor. Yunanistan Başbakanı AB üye devletleriyle Türk-Yunan ilişkilerindeki son gelişmeleri ülkesinin perspektifinden paylaşıyor.

Atina’nın AB nezdinde Türk-Yunan ilişkileri için harekete geçtiği bir süreçte Yunanistan Millî Savunma Bakanlığı’ndan önümüzdeki yaz dönemi için Ege ve Meriç’te ‘hibrit savaş’ uyarısı geldi. 

DOĞU AKDENİZ'DE İSTİKRAR VURGUSU

Yunanistan’ın basın kuruluşlarına yansıyan son bilgilere göre, komşu ülkenin Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, AB Zirvesi'nde, “son 24 saat içinde keskin bir şekilde tırmanan Türk provokasyonları” konusunu gündeme taşıyacak. Mitsotakis konu hakkında, "Türkiye'nin son zamanlardaki provokasyonları ve bu gelişmelerin Doğu Akdeniz'in istikrarı üzerindeki etkisi hakkında Avrupa Konseyi'ni bilgilendireceğim" açıklamasında bulundu.

Mitsotakis ayrıca, "Yunanistan bu zorluklarla güven ve kararlılıkla yüzleşiyor. Biz, Uluslararası Hukuk’u kendisine dayanak olarak alan bir ülkeyiz, güçlü müttefiklerimiz var ve elbette kimsenin egemenliğimizi ve egemenlik haklarımızı sorgulamasına izin vermemek için caydırıcı kabiliyetimize yatırım yapıyoruz" mesajını verdi. 

SAVUNMA BAKANLIĞINDAN ORMAN YANGINLARI UYARISI

Mitsotakis’in Türk-Yunan ilişkilerindeki gergin atmosferi AB gündemine taşıdığı bir süreçte Yunanistan Millî Savunma Bakanlığı’ndan dikkat çekici bir uyarı geldi. 

‘CNN Yunanistan’da yer alan yeni bir habere göre, "Millî Savunma Bakanlığı kaynakları yaz aylarındaki olası hibrit tehditler konusundaki derin endişelerini paylaştı". Habere göre, endişelerini parlamentoyla paylaşan Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, yaz aylarında "Yunanistan’ın iç gündeminin istikrarsızlaştırması amacıyla Ege Adaları’ndan ve Meriç’teki sınırlarda hibrit tehditler gündeme gelebilir" dedi. Örneğin, Yunanistan'da orman yangınları çıkabileceği uyarısında bulundu.

Söz konusu haberde ayrıca, "Silahlı Kuvvetler, her zaman olduğu üzere, herhangi bir meydan okuma veya güvenlik tehdidiyle yüzleşmeye hazır durumda. Askeri liderliğin üzerinde durduğu birçok olasılık söz konusu ve (bu olasılıklar) hem Meriç'teki kara sınırlarında hem de Doğu Ege'de çok çeşitli zorlukları içeriyor" ifadelerine yer verildi.