Yunanistan devlet televizyonunda Miçotakis sansürü: Muhalefetten, hükümete sert eleştiriler geldi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, korona virüsü tedbirlerini ihlal ettiği İkaria Adası ziyaretine ait görüntülerin devlet televizyonunda yayınlanmaması için hükümetin sansür uyguladığı kaydedildi. Ana muhalefet partisi Syriza, Yunanistan'ın resmi devlet kanalı ERT'in bu haberleri 'geçiştirdiğini' savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan tedbirleri hiçe sayarak İkaria Adası'nda bir milletvekilinin evinde düzenlenen yemeğe katılması ülkede tartışmalara neden oldu. Yunanistan'ın resmi devlet kanalı ERT, Miçotakis hükümetinin pazar günü devlet televizyonuna ziyafet görüntülerinin yayınlanmaması için sansür uyguladığı bilgisini paylaştı.

ERT çalışanları, İkaria’daki görüntülerin ekranlara yansıtılmaması için hükümet kanadının yazılı direktif verdiğini duyurdu. Hükümetin sansür isteği, başta ana muhalefet olmak üzere tüm muhalif partilerin tepkisini çekti.

'GÖRMEZDEN GELİNDİ'

ERT merkezli sansür iddialarına yoğunlaşan ana muhalefet partisi Syriza, sansür komutunu kimlerin verdiğinin açıklığa kavuşturulmasını talep etti. Syriza ayrıca, ERT'in Miçotakis’in İkaria’daki görüntülerini görmezden geldiği suçlamasını da yöneltti. 

Ana muhalefetin aktardığına göre, pazar günü öğlen saatlerinde sosyal medyada İkaria’daki görüntülerin paylaşıldığı sırada ERT 1, öğlen bültenlerinde söz konusu gelişmeyi birkaç saniyelik görüntülerle geçiştirmeye çalıştı. ERT 1, aynı tavrını ana haber bülteninde de sürdürdü.

Syriza’nın açıklamalarının ardından ERT’in Haber Müdürü Fotis Kafarakis, devlet radyo televizyonuna yöneltilen sert eleştirilere “ERT, İkaria’daki görüntüleri birkaç saniye olsa da yayınlayan az sayıdaki medya kuruluşlarındandı” savunmasıyla karşılık verdi. 

CİNSEL TACİZE DE SANSÜR

ERT’te yönelik sansür iddiaları, Miçotakis’in İkaria gezisi esnasında yaşananlarla sınırlı değil. ERT'in aynı zamanda, son dönemde Yunanistan gündeminde yankı bulan cinsel taciz iddialarına da sansür uyguladığı kaydedildi. 

Söz konusu iddialara göre ERT yönetimi, adının cinsel taciz iddialarına karıştığı sanatçı ve yönetmen Dimitris Lignadis’in Başbakan Miçotakis ve eşiyle çekilmiş görüntülerinin yayınlanmaması için kurum çalışanlarına ve basın emekçilerine baskı uyguladı.