Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın 'duvar pozuna' muhalefetten eleştiri

Türkiye'den mülteci akışını engellemek için Meriç Nehri kıyısına inşa edilen duvarın önünde açıklamalarda bulunan Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou’ya muhalefetten tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou’nun Meriç Nehri kıyısında Türkiye'den mülteci akışını engellemek için inşa edilen duvarın önünde açıklamalarda bulunması, Atina’da muhalefetin sert tepkisine neden oldu. Muhalefet partileri, Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın evrensel insan hakları açısından çok hassas olan bir konuda aşırı sağın tezlerine sahip çıkmasının 'kabul edilemez' olduğunu belirtti. 

Sakellaropoulou, geçtiğimiz günlerde Meriç bölgesinde Yunanistan-Türkiye sınırının sıfır noktasını ziyaret etmiş ve Meriç Nehri üzerinde inşa edilen duvarın önünde fotoğraflanmıştı. Burada yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın 'toprak bütünlüğünü ve güvenliğini garanti altına almak için çalışan yöneticilere' teşekkür eden Sakellaropoulou, Türkiye’yi mülteci meselesini 'siyasi çıkar için kullanmakla' itham etti. Yunanistan Cumhurbaşkanı, Meriç sınırına örülen duvarın, geçtiğimiz yıl Türkiye'nin mülteci geçişleri için sınırların açılacağı yönündeki açıklamasının ardından meydana gelen gelişmelerin tekrarlanmaması için önemli olduğunu söyledi. 

'AŞIRI SAĞI TEMSİL EDİYOR'

Sakellaropoulou’nun açıklamaları, Atina’da muhalefet partileri ve Yunanistan solunun tepkisini çekti. Ana muhalefet partisi Syriza’nın kıdemli üyesi ve eski eğitim ve dinler bakanı Nikos Filis, Yunanistan Cumhurbaşkanı'nı sert sözlerle eleştirdi.

 Sakellaropoulou’nun Meriç’teki duvar önünde poz vermesinin, Yunanistan'ın demokrat kesimini üzdüğünü belirten Filis, bu duvarın güvenliğe katkı sağlamadığını ve daha iyi bir gelecek arayışında olan insanların sorunlarına 'yeni boyutlar eklediğini' söyledi. Syrizalı siyasetçi, Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın 'aşırı sağı temsil ettiğini' ifade etti. 

Filis, Avrupa Komisyonu'nun mülteci konusuyla ilgili olarak Yunanistan'ı eleştirdiği bir dönemde, Sakellaropoulou’nun insan hakları ile çelişen ifadelerinin 'kabul edilemez' olduğunu aktardı. 

'HINÇ DUVARI' TEPKİSİ

Aslen hukukçu olan Sakellaropoulou’nun Meriç’te verdiği mesajlara bir tepki de eski maliye bakanı Yanis Varoufakis’in lideri olduğu Mera25 partisinden geldi. Mera 25, Sakellaropoulou’yu ABD'nin eski popülist başkanı Donald Trump'a ve Macaristan lideri Victor Orban'a benzetti. Meriç'teki duvarı 'hınç duvarı' olarak tanımlayan Mera 25, Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın duvarın önünde poz vermesinin 'kabul edilemez' olduğunu belirtti.