Yunanistan basını: Erdoğan, Prag'da aradığını bulamadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Prag zirvesinde aradığını bulamadığını yazan Yunanistan basınında, "Erdoğan zirveden, geldiğinden daha yalnız bir şekilde ayrıldı" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan basınına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Prag'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu liderler yemeğinde karşı karşıya geldi. Devlet temsilcileri için verilen yemekten önce söz isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda Yunanistan'ı Ege'de tansiyonu yükseltmek ve provokatörlük yapmakla suçladı.

Erdoğan'ın çıkışı üzerine söz alan Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Yunan adalarının egemenliğini sorgulamayı bırakması ve gerginlik yaratmak yerine, sorumlu liderlerin yaptığı gibi gerginlik ve aşırı söylemler olmaksızın anlayış ve diyalog içinde olması gerektiği yanıtını verdi.

'BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ' POLEMİĞİ

"Efimerida ton Sintakton" gazetesine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Miçotakis'in yanı sıra Yunanistan basınıyla da karşı karşıya geldi. Gazeteye göre Yunanistan'a yönelik 'aniden bir gece gelebiliriz' tehdidi, Erdoğan tarafından Avrupa topraklarında tekrarlandı. Gazetenin muhabirinin sorduğu bir soruya cevaben Erdoğan "Sadece Yunanistan'dan değil, bizi kışkırtan ya da bize saldıran her ülkeden bahsediyoruz. Bir gece ansızın gelebiliriz" yanıtını verdi.

'ERDOĞAN ZİRVEDEN, GELDİĞİNDEN DAHA YALNIZ AYRILDI'

Cnn Yunanistan'a göre Atina'daki kaynaklar "Erdoğan'ın Yunanistan'a dönük şikayetleri Prag'ta ne katıldığı güvenlik panelinde ne de gün içinde gerçekleştirdiği ikili temaslarda yankı buldu" diyor. Kaynaklar muhataplarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ege'de gerginlik stratejisine son verilmesi ve uluslararası hukuk temelinde diyalog yolunun izlenmesi yönünde tavsiyede bulunduğunu belirtti. Atina'ya göre Prag'ta aradığını bulamayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'nin Türkiye'ye yönelik tutumu konusunda olumsuz bir tavır sergiledi ve bu tür durumlarda alışılmadık bir şekilde Yunanistan'a saldırarak tansiyonu yükseltti.

CNN Yunanistan'a göre "Miçotakis'in yanıtı monologlara alışık olan Recep Tayyip Erdoğan'ı şaşırttı". Bu şekilde Atina, hiç kimsenin Ege adaları üzerindeki Yunan egemenliğini sorgulayamayacağı mesajını verdi.

İlgili habere göre Yunanistan diplomasi kaynakları son gelişmeyle ilgili olarak "Yunanistan provokasyon yapmıyor. Yunanistan provokasyon yapmayacak, ancak provoke edildiğinde Miçotakis'in liderler yemeğinde yaptığı gibi karşılık verecektir. Herkes ne söylendiğini gördü. Sayın Erdoğan zirveden, geldiğinden daha yalnız bir şekilde ayrıldı" dediler.

MİÇOTAKİS AB'DEN DESTEK TALEP EDECEK

Atina'daki son bilgilere göre önümüzdeki saatlerde Miçotakis Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki gerginliği AB'nin gündemine taşımaya devam edecek. Miçotakis Prag'da 27 Avrupalı liderin katılacağı gayri resmi zirvede yapacağı açıklamada Türkiye'ye dönük mesajlar verecek ve AB'den destek talep edecek.

Miçotakis'in yeni çıkışı çerçevesinde göç meselesi ve Yunan adalarıyla ilgili iddiaların yanı sıra, Türkiye'nin Libya mutabakatını canlandırma girişimine de temas etmesi bekleniyor.