Yunanistan basını: Erdoğan, Miçotakis'in uyarısını görmezden geldi

Atina’da Yeni Demokrasi hükümetine yakın duran ‘To Vima’ gazetesi, Yunanistan-Türkiye ilişkilerini ve Erdoğan-Miçotakis görüşmesini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile ikili ilişkilerde tansiyon yükselirken Yunanistan, Ege’de önümüzdeki haftalarda gündeme gelmesi beklenen iki olasılık üzerinde duruyor. Atina’da muhafazakâr Yeni Demokrasi hükümetine yakın duran ‘To Vima’ gazetesi, Başbakanlık ile Millî Savunma Bakanlığı kaynaklarının Ege özelinde iki senaryoyu değerlendirdiğini yazdı. 

Gazetenin ilgili haberine göre, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilen son ikili görüşmede Atina, Ankara’ya önemli bir mesaj gönderdi. Bu mesajın Ankara’da karşılık bulmaması üzerineyse Ege’de gerginlik tırmanışa geçti.

MİÇOTAKİS, ERDOĞAN'A NE DEDİ?

‘To Vima’ya göre son ikili görüşmede Miçotakis, Erdoğan’a “Doğu Ege ve On İki Ada'da ‘şartlı egemenlik’ söyleminin devam etmesi durumunda, Türk-Yunan ilişkilerinde olumlu gelişmelerin gündeme gelemeyeceği, Güven Artırıcı Önlemler düzeyindeki görüşmelerin, Dışişleri Bakanlıkları Genel Sekreterlerinin siyasi istişarelerinin, Yüksek İş birliği Konseyi’nin olumlu sonuçlar veremeyeceği” uyarısında bulundu. Gazeteye göre Erdoğan ve yakın kurmayları, Miçotakis’in bu önemli uyarısını görmezden gelmeyi seçti. Ve Erdoğan-Miçotakis görüşmesi sonrasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk-Yunan ilişkilerinde tansiyonu yeniden yükseltmeyi seçti.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİNDE BİRİNCİ SENARYO

'To Vima’ Atina’nın yeni süreçte iki senaryo üzerinde kafa yorduğu görüşünü öne çıkardı. Gazete, konuyla ilgili olarak “Elbette, Ankara'nın Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir krize neden olmak için başvurabileceği bir dizi seçeneğe sahip olduğuna şüphe yok” yorumunda bulundu

‘To Vima’ya göre Türk-Yunan ilişkilerindeki kötü senaryolardan ilki, diplomatik ve askeri kaynaklara göre, Girit'in güneyindeki Türk-Libya Muhtırası alanı içinde (olası) bir hamle ihtimali. Ankara'nın Libya'daki çeşitli taraflarla ilişkiler kurmaya devam ettiği göz önüne alındığında, alanlar ilan ederek ve ardından araştırma gemileri göndererek memorandumun ‘uygulanması’ için bastırabilir.

Gazete ayrıca şu tahmine de yer verdi: “Aynı derecede sorunlu olan bir diğer senaryo ise, On İki Ada ve Girit yakınlarında hidrokarbon aramaları için yeni alanların resmî olarak duyurulması hamlesini içeriyor. Ankara'nın 30 Mayıs 2020'de Resmî Gazetede, kamuya ait Türkiye Petrol Anonim Şirketi'nin (TPAO) Yunan kıta sahanlığı içinde yer alan ve esasen Rodos'un 6 deniz mili güneyindeki ve güneydoğusundaki Yunan karasularına bitişik olan bölgelerde, Kerpe ve Kasos'un güneyinde ve Girit'in güneydoğusunda gerekli izinleri yayınladığı hatırlarda.”