Yunanistan basını: AB’nin Türkiye'ye yaptırım listesi hazır 

Yunanistan basını, Avrupa Birliği'nin Doğu Akdeniz nedeniyle Türkiye'ye karşı 10-11 Aralık'taki zirvede ele alacağı yaptırımların listesinin hazır olduğunu öne sürdü. Ülkenin en eski gazetelerinden Estia'ya göre, listede seyahat sınırlaması ve ek vergi maddeleri bulunuyor. Haberde Almanya'nın yaptırımlara karşı olduğu, böyle bir adımın 'sadece Doğu Akdeniz'deki gerilimin yeniden tırmanması halinde' atılması için bastırdığı vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın en eski gazetelerinden biri ve Atina’da Başbakanlık kulvarlarına yakın olan Estia gazetesi, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye yönelik bir yaptırım listesi oluşturduğunu öne sürdü. Gazeteye göre, AB'nin Türkiye'ye olası yaptırımları ele alacağı 10-11 Aralık'taki Liderler Zirvesi öncesinde hazırlanan listede, seyahat kısıtlamaları ve ek vergiler gibi maddeler bulunuyor. Haberde, AB Dönem Başkanı olan Almanya'nın doğrudan yaptırım dayatılmasına karşı çıktığı ve bu listenin hemen devreye sokulmasına taraftar olmadığı vurgulandı. 

'DOĞU AKDENİZ'DE GERİLİM TIRMANIRSA DEVREYE SOKULACAK'

Haberde, Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in daha önceki süreçte gündeme taşınan yaptırım listesini güncellemek için kollarını sıvadığı, söz konusu yaptırımların Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerginliği yeniden tırmandıran adımlar atması halinde devreye sokulacağı öne sürüldü. 

'SEYAHAT SINIRLAMASI' İDDİASI

İddiaya göre, AB’nin yaptırım listesinde, birliğin 'Türkiye’ye yönelik bir seyahat yönetmeliği açıklaması' fikri göze çarpıyor. Estia, Brüksel'in seyahat sınırlaması getirmesi halinde Türkiye’nin turizm sektörünün darbe alacağı vurgusu yaptı. Haberde, AB’nin üzerinde durduğu ikinci yaptırım maddesinin ise Avrupa'ya ihraç edilen Türk ürünlerine ek vergi konulmasını içerdiği öne sürüldü. Estia, böyle bir adımın hayata geçirilmesi durumunda, 'Türk mallarının Avrupa pazarlarındaki rekabet özelliğini kaybedeceği' yorumunu yaptı.

'MERKEL TÜRKİYE'NİN DEĞERİNİN FARKINDA'

Estia’ya göre, Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin birçok konuda AB açısından taşıdığı önemin farkında. Haberde Merkel'in, önceki gün yaptığı açıklamada Türkiye’nin mülteci ve göçmen meselelerinde önemli bir rol üstlendiği gerçeğinin altını çizdiğine dikkat çekiliyor.

'SİLAH AMBARGOSU GÜNDEME GELMEZ'

Gazeteye göre Almanya Türkiye’ye karşı temkinli bir yaklaşım benimserken, birçok faktörü de göz önünde bulunduruyor. Estia, 'Almanya'nın Türkiye’nin ekonomik açıdan zor bir süreçten geçtiğinin farkında olduğu' ve 'diplomatik arenada da bir tür geçiş döneminin söz konusu olduğu' yorumunu yaptı. Habere göre, bu koşullar altında Almanya, Yunanistan’ın AB’ye önerdiği sert yaptırımlara şerh düşüyor. Estia, Yunanistan’ın talep ettiği silah ambargosunun bu koşullar altında gündeme gelemeyeceğinin altını çizdi.

AB’nin olası yaptırımlar, Ankara’nın Doğu Akdeniz’de Yunanistan adaları ve Kıbrıs açıklarında yürüttüğü enerji araştırmaları sonrasında gündeme gelmişti. AB Zirvesi öncesinde, Oruç Reis Araştırma Gemisi bakım çalışmaları gerekçesiyle geçici bir süreliğine limana çekilmişti.