Yunan basını: Erdoğan ile Miçotakis arasındaki buzlar eridi

Yunanistan basını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in görüşmesinin sıcak bir ortamda geçtiğini yazdı. İki lider arasındaki buzların eridiği yorumu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brüksel’deki NATO Liderler Zirvesi’nin gölgesinde, Atina'yla Ankara arasında önemli bir anlaşmaya varıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, geçtiğimiz yaz döneminde Ege ve Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliğin bu yıl tekrarlanması için anlaştı. 

'BUZLAR ERİDİ'

Yunanistan medyası, Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin yaklaşık 50 dakika sürdüğünü, iki liderin ilk kez sadece tercüman eşliğinde, yanlarında başka resmi yetkili olmaksızın görüştüğünü yazdı. Buna göre, görüşme sıcak bir ortamda gerçekleşti. İki lider, sorunlara rağmen ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldı. Alman kanalı Deutsche Welle'nin Yunanca servisi de, Yunanistanlı diplomatlara dayanarak “Ankara ile Atina arasındaki buzlar eridi” yorumunda bulundu. 

 

ANLAŞMAYA VARILAN İKİ MADDE

Atina’daki son bilgilere göre dünkü görüşmede Erdoğan ve Mitsotakis iki önemli husus üzerinde mutabık kaldı. Erdoğan ile Miçotakis geçen yaz yaşanan gerginliğin tekrarlanmaması konusunda hemfikir olurken, direkt iletişim hattının canlandırılmasında anlaştı. Buna göre, olası bir olumsuz durumda iki lider arasında aracılara gerek duyulmaksızın doğrudan iletişim kurulacak. 

Erdoğan ile Miçotakis bir diğer konu üzerinde de mutabakata vardı. Buna göre, yeni süreçte ikili ilişkilerde ‘olumlu gündemin’ yaratılması ve geliştirilmesi için iki ülkenin diplomatları çaba sarf edecek. Bu çaba çerçevesinde Atina ile Ankara 25 hususun yer aldığı bir liste üzerinde kafa yoracak. Yunanistan Başbakanı'na göre, Atina’nın iltica taleplerini kabul etmediği 1450 mültecinin Türkiye’ye iadesi bu yöndeki çabaların başlangıcını teşkil edebilir. 

 

İKİ TARAF ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK SÜRÜYOR

Brüksel’de Erdoğan ile Miçotakis'in yakaladığı olumlu ivmeye rağmen Atina’da diplomatlar ve uzmanlar, iki ülke ilişkilerinin geleceğine ilişkin temkinli bir dil kullanıyor. Duvar’a konuşan kaynaklar, ilişkilerdeki ana anlaşmazlık meselelerinin gündemdeki yerlerini koruduklarına işaret ediyor. Bu konuların başında da, deniz alanlarının sınırlandırılması, kıta sahanlığı ve FIR Hattı konuları geliyor. Ayrıca, son dönemde Kıbrıs meselesi de ilişkileri gölgelemeye devam ediyor. Atina, Türk tarafının gündemde tutmaya çalıştığı iki devletli çözüm fikrini 'kabul edilemez' görüyor.