YSP’li Cupolo’dan Bakanlığa Kenan Küçük sorusu: Adil yargılanma hakkı sağlanacak mı?

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, tutukluluk süresi on yılı aşan Kenan Küçük’ün adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirterek Adalet Bakanlığına soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklu listesinde bulunan Kenan Küçük, 2016 yılı temmuz ayında Dersim’in Ovacık ilçesinde gözaltına alındı ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Yerel mahkemece 10 yıl ceza verilen Kenan Küçük’ün yargılamasında istinaf aşaması tüketildi ve dosya Yargıtay’a gönderildi. Küçük’ün tutuklu bulunduğu süre nedeniyle tahliye edilmesi gerektiğini belirten Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘TEDBİR HALİ İNFAZ HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR’

Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararı vermesi gerekirken sorumluluğu Yargıtay'a yüklediğini belirten Cupolo, “Yargıtay da dosyayı sıraya koymakta, dosya ile ilgilenmemekte, tabiri caizse dosya ‘arafta’ bekletilmektedir. Sonuç olarak tutukluluğun en uzun süresini doldurmuş olan Küçük tahliye edilmemektedir ve hakkındaki ‘tedbir’ hali ‘infaz’ haline dönüşmüştür. Küçük'ün cezaevi koşullarında tedavi edilmesi mümkün olmayan birçok hastalığı da bulunmaktadır” dedi.

Soru önergesinde Türk Ceza Kanunu’ndaki tutukluluk süresinin en çok 5 yıl olarak ifade edildiği amir hükmüne de yer veren Cupolo, “Kenan Küçük’ün CMK Madde 102/2 hükmü ile garanti altına alınmış olan adil yargılanma hakkı sağlanacak mıdır?” diye sordu. (DUVAR)