YSK, mazbatanın seçimi kazanan CHP'ye değil AK Parti'ye verilmesini onayladı

Yüksek Seçim Kurulu, Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde CHP'nin, seçimi kazanan belediye başkanı Cemal Kurnaz'ın mazbatasının iptalinin tam kanunsuzluk nedeniyle kaldırılması talebini reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Iğdır Tuzluca ilçesinde mazbatanın, yerel seçimi kazanan CHP'nin adayı Cemal Kurnaz yerine AK Parti'nin adayına verilmesini onayladı. Mazbata verilmemesinin gerekçesi olarak ise Kurnaz'ın "seçilme yeterliliği olmadığı" gösterildi.

CHP, YSK'dan seçimi kazanan belediye başkanı Cemal Kurnaz'ın mazbatasının iptalinin tam kanunsuzluk nedeniyle kaldırılmasını talep etmişti.

Taleplerinin YSK tarafından reddedilmesini değerlendiren Cemal Kurnaz, belediye başkanlığı adaylığı için yaptığı başvuruda YSK'nın konuya ilişkin herhangi bir belge istemediğini söyledi. Adaylık başvurusunun kabul edilip seçimi kazanmasının ardından alınan bu kararın hukuki olmadığını belirten Kurnaz, şöyle devam etti:

"Ben KHK ile ihraç olmadım. Iğdır Belediyesinde memur olarak çalışıyordum. Emekli oldum. Sonra Valilik Disiplin Kurulunun idari işlemi sonucu bakanlık onayı ile memurluk haklarım alındı. Bu kararı Erzurum Bölge İdare Mahkemesine taşıdık. Mahkeme başvurumuzu reddetti. Şu an dosya Danıştay'da. Hukuki haklarımı arayacağım."

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Tuzluca'da CHP'nin adayı yüzde 30.64 (1548) oy alırken, AK Parti'nin adayı ise yüzde 28,27 (1428) oy almıştı. DEM Parti'nin adayı da yüzde 27,55 (1392) oy almıştı.

Yerel seçimlerde yüzde 55 oy alarak Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan'ın da memnu hakları geri alınmıştı. Mazbata AK Parti'nin adayına verilmişti. Ancak yapılan başvuru üzerine YSK, Zeydan'a mazbatasının geri verilmesini kararlaştırmıştı.

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde de Erzurum'un Tekman ilçesinde belediye başkanlığını HDP'nin adayı kazanmıştı. Ancak kazanan aday KHK’li olduğu gerekçesiyle YSK, mazbatanın AK Parti’nin adayına verilmesine karar vermişti.