Yönetmen Marta Meszaros, 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' alacak

Avrupa Film Akademisi, yönetmen Marta Meszaros'a “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verecek. Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Orta ve Doğu Avrupa’dan ilk defa bir yönetmen kadına verilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macar yönetmen Marta Meszaros, Avrupa Film Akademisi tarafından “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne layık görüldü. Avrupa Film Akademisi yaptığı açıklamada, Meszaros’un Avrupa sinemasının en önemli yönetmen kadınlarından biri olduğunu belirtti. 

Akademi ayrıca, Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nün Orta ve Doğu Avrupa’dan ilk defa bir yönetmen kadına verileceği aktardı. Meszaros ödülünü, 34. Avrupa Film Festivali çerçevesinde 11 Aralık’ta düzenlenecek törende alacak.

MACARİSTAN'DA BİR KADIN TARAFINDAN YÖNETİLEN İLK FİLMİ ÇEKTİ

Meszaros’un 1968 yapımı ilk filmi “The Girl”, Macaristan’da bir kadın tarafından yönetilen ilk film olma özelliği taşıyor. Filmlerinde kadın dünyasına odaklanan yönetmen, uluslararası çıkışını ise 1975’te “Adoption” filmiyle yaptı. Film, Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü aldı. Meszaros, festivalde filmiyle bu ödülü alan ilk yönetmen kadın unvanının da sahibi oldu.

“Nine Months” filmi ise 1977’de Cannes Film Festivali’nde “Fipresci Uluslararası Eleştirmenler Ödülü’ne layık görüldü. Bir sonraki filmi “Just Like At Home” da, 1978’de San Sebastian Film Festivali’nde “Gümüş İstiridye” Ödülü aldı.

90 yaşındaki Meszaros, sinema filmlerinin yanı sıra çok sayıda belgesel ve kısa film çekti. (AjansBizim)