Yönetmen Asghar Farhadi’den İran’daki protestolara destek: Sokaklardaki öfkeyi ve umudu gördüm

İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Mahsa (Jîna) Amini'nin ölümünün ardından İran'da başlayan protestolara “dayanışma” çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oscar ödüllü İranlı yönetmen Asghar Farhadi, ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa (Jîna) Amini için yapılan protestolara destek verdiğini duyurdu. Farhadi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "Bu video aracılığıyla dünyanın her yerinden tüm sanatçıları, sinemacıları, entelektüelleri, sivil haklar aktivistlerini ve insanlık onuruna, özgürlüğüne inanan herkesi video çekerek, yazarak veya başka bir yol ile İran'ın güçlü ve cesur kadın ve erkekleriyle dayanışmaya davet ediyorum. Bu insani bir sorumluluk" dedi.

'ÜLKEMİN GÜÇLÜ KADINLARIYLA GURUR DUYUYORUM'

Farhadi, Instagram hesabından paylaştığı videoda şu ifadeleri kullandı:

"İran'dan son haberleri duymuş ve insan hakları için protestolara öncülük eden ilerici ve cesur kadınların görüntülerini görmüş olmalısınız. Devletin yıllardır esirgediği basit ama temel hakları arıyorlar. Bu toplum, özellikle bu kadınlar, bu noktaya varana kadar zorlu ve acılı bir yol kat etti. Şimdi açıkça bir dönüm noktasına ulaştılar. 

Onları bu gecelerde yakından gördüm. Çoğu çok genç; 17, 20 yaşında. Sokaklardaki yürüyüşlerinde yüzlerindeki öfkeyi ve umudu gördüm. Maruz kaldıkları tüm vahşete rağmen özgürlük mücadelelerine ve kendi kaderlerini seçme haklarına derinden saygı duyuyorum. Ülkemin güçlü kadınlarıyla gurur duyuyorum ve içtenlikle çabalarıyla hedeflerine ulaşmalarını umuyorum.

Bu video aracılığıyla dünyanın her yerinden tüm sanatçıları, film yapımcılarını, entelektüelleri, sivil haklar aktivistlerini ve insanlık onuruna, özgürlüğüne inanan herkesi video çekerek, yazarak veya başka bir yol ile İran’ın güçlü ve cesur kadın ve erkekleriyle dayanışmaya davet ediyorum. Bu insani bir sorumluluk.

İranlıların bu güzel ve büyük hedefe ulaşma umudu daha da güçlendirilebilir. Kadınların, daha iyi bir yarın için en önemli dönüşümlerin temellerini atacağından şüphem yok." 

NE OLMUŞTU?

13 Eylül'de Tahran'daki ailesini ziyarete giden Mahsa Amini, saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltında darp edildi. Darp nedeniyle hastaneye kaldırılan Amini, tedavisinin üçüncü gününde 16 Eylül'de hayatını kaybetti. Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından İranlı kadınlar sokaklara döküldü. Sokaklarda devam eden protestolarda "Kahrolsun şeriat", "Humeyni'ye ölüm", "Zalimlere ölüm" ve "Diktatöre ölüm" sloganları atıldı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)