Yönetmen Ali Ergül'e Cannes World Film Festivali'nden ödül

Yönetmen Ali Ergül'ün kot kumlama işçilerinin yaşadıklarını anlattığı belgeseli "Kumun Gecesi", Cannes World Film Festivali'nde En İyi Sosyal İçerikli Film Ödülü”ne değer görüldü. Ergül, başta sendikalar olmak üzere kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yönetmen Ali Ergül'ün, kumla kot beyazlatma atölyelerinde ölümcül silikozis hastalığına yakalanan işçilerin hikâyesine odaklandığı "Kumun Gecesi" (Şeva Xizê) adlı belgeseli, Cannes World Film Festivali’nde “En İyi Sosyal İçerikli Film Ödülü”nü aldı. Belgeselde kot kumlama atölyelerinde çalışan işçilerin yanı sıra mermer, kum ve dişçilik gibi sektörlerde çalışan insanların da bu hastalığa yakalanma riski anlatılıyor. 

Gazete Fersude'nin haberine göre, belgeseliyle tehlikeli meslek hastalıklarının başında gelen silikozisle ilgili farkındalık yaratmaya çalıştığını belirten Ergül, başta sendikalar olmak üzere kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Ergül'ün çekimlerini 2018’de Diyarbakır, Bingöl, Batman, Erzurum, Muş, İstanbul ve Ankara'da tamamladığı "Kumun Gecesi" (Şeva Xizê) adlı belgeselinin 15 Ocak 2019 tarihinde yapılan galasına birçok meslek örgütü, sendika ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Belgesel dünya çapında çok sayıda festivalde gösterilirken 40. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali 2020 Belgesel Dalında Mansiyon ve Berlin Indie Film Festival 2020’de En İyi Kısa Belgesel ödüllerine layık görüldü.