Yokuş Yol’a dergisinden yeni sayı

Yokuş Yol'a dergisinin yeni sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısında W. W. tarafından Robert Walser’ın 'Gezinti' eserinden “Dawîya Dinyayê" ismiyle bir öykü ilk kez Kürtçeye çevrilmiş olarak yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kültür, edebiyat ve düşünce dergisi Yokuş Yol'a'nın sekizinci sayısı yayımlandı. Derginin yeni sayısının kapağında, "The Kindergarten Teacher" filminin kahramanı olan Jimmy’nin ‘’Hatırla, yalnızlık hâlâ dünyayla geçirilen bir zamandır‘’ sözü yer alıyor.

ŞİİR

Sekizinci sayıda dergiye şiirleriyle Mazlum Mengüç, Fatih Mutlu, Ahmed El İbrahim, Dokuzuncu Murat, Ali C. Yoksuz, Cihan Ülsen, İnanç Avadit, Mikail Söylemez, Cevher Kara, Elif Zümrüt, Hatice Nisan, Elif Beyza, Alptuğ Topaktaş, Neslihan Altun, A. ve Ahmed Bedlek eşlik etti.

ÖYKÜ

"Berheva" ile Anıl Mert Özsoy, "Üstübü" ile Cahit Roda, "Annem ile Marquez" ile Reha Ruhavioğlu, "Babil Tımarhanesi V.kat/ İnsan" ile Hares Yalçi ve "Bir, İki, Üç, Sobe!" ile Birgül Sevinçli yeni sayının öykülerini oluşturdu.

YAZI

Peren Birsaygılı Mut, Mahmut Derviş’in dostu Selim Berakat’a ithaf ettiği aynı isimli ‘’Kürdün Sadece Rüzgârı Var‘’ şiirinden hareketle oluşturduğu yazısıyla, bir yandan ikilinin filizlenen dostluğundan dönemin politik-sosyolojik ve edebi havasına ışık tutarken öte yandan tarihsel olarak günümüze dek uzanan siyasi çıkmazlara işaret ediyor.

Hatice Nisan, "Robert Walser’ın İzinde: Külde Sınanmak" adlı yazısında Robert Walser’ı 'Haydut', 'Jacob von Gunten' ve 'Gezinti' eserlerinin ekseninde ele alarak okurun karşısına geçiyor. Bilal Medeni, devlet ve birey arasındaki ayrılmaz ilişkiyi suç ortaklığı teşkil eden boyutuyla  ele aldığı ‘’Aşağılama ve Aşağılanma: Suç Ortaklığı Dolayımında Vatandaş’’ yazısında, bireyin aşınan değer yargılarının tekabül ettiği çürümüşlüğe dikkat çekiyor. 

Hüseyin Güneyli  ‘’Yokluğun Ayak Sesleri’’ adını vermiş olduğu yazısında, varoluş meselesini yokluk temelinde ele alıp ölümsüzlük talebinden yola çıkıyor. Mazlum Mengüç ise ‘’Kötülük Fenomeni’’,  ‘’ Özgürlük Sorunu ’’ ve ‘’ Gerçek ve Hakikat’’ olmak üzere 3 aşamalı olarak ele aldığı Baudrillard metinlerinin ilki olan ‘’Kötülük Fenomeni: Jean Baudrillard’’ başlıklı yazısında, Baudrillard’ın kötülük meselesine bakışını yazarın gözünden okura ulaştırıyor. 

Ayrıca derginin bu sayısında W. W. tarafından Robert Walser’ın 'Gezinti' eserinden “Dawîya Dinyayê" ismiyle bir öykü ilk kez Kürtçeye çevrilmiş olarak yer alıyor.

Yayın yönetmenliğini Hares Yalçi’nin üstlendiği Yokuş Yol’a dergisinin yayın kurulunu ise Reha Ruhavioğlu, Bilal Medeni, Uğur Nazlıcan ve Yusuf Ekinci Oluşturuyor.