YÖK’te 'tuhaf' istifalar: Tamamen tarikatlara bağlandı

YÖK’te arka arkaya gelen istifalar yüzünden iktidarla muhalefet birbirine girdi. CHP "YÖK, AKP çizgisini aşıp tamamen tarikatlara bağlandı” iddiasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 6 üyesinin görevden alınmasının ardından iki YÖK başkanvekili Rahmi Er ve Safa Kapıcıoğlu da görevlerinden istifa etti. Meclise verdikleri soru önergelerine yanıt alamayan CHP’liler "YÖK, AKP çizgisini aşıp tamamen tarikatlara bağlandı" iddiasında bulundu. AK Parti'nin buna yanıtının "İşimize karışmayın, gerekeni yapacağız" olduğu öne sürüldü.

3 Haziran’da 6 Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesinin cumhurbaşkanı kararıyla görevden alındığı, YÖK üyeliklerine 5 yeni atama yapıldığı haberinin üstünden bir hafta geçmeden YÖK Başkanı Prof. Erol Özvar’ın iki vekili Prof. Rahmi Er ile Prof. Safa Kapıcıoğlu görevlerinden istifa etti.

Serbestiyet’ten Hilal Köylü'nün haberine göre, bunun üzerine muhalefet partileri Meclis'e soru önergesi verdiler ancak YÖK’te tam olarak ne yaşandığına dair iktidardan açık bir yanıt alamadılar.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık; 6 YÖK üyesinin görevden alındığı günlerde 2 YÖK üyesinin de istifa ettiğini öğrendiklerini anlatırken; “Aslında 8 üyeye ‘bizimle çalışmayın, istifa edin’ dendi. 2 üye istifa etti. 6’sı istifa etmeyince cumhurbaşkanı kararıyla görevden alındı. Çünkü bu üyeler; YÖK’te hiçbir kararın tartışılarak alınmadığından şikâyetçi oldular" diye konuştu.

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın göreve başladığı 30 Temmuz 2021’den beri YÖK’ün kaç kez olağan ve olağanüstü toplandığı bilgisinin kendilerinden gizlendiğini kaydeden CHP’li Karabıyık, “YÖK toplanmıyor. Talimatla iş yapıyor. Buna direnen de YÖK’ten atılıyor. Açıklasınlar” çıkışında bulunuyor.

'RÜŞVET Mİ ALDILAR?'

Lale Karabıyık, istifa eden ve görevden alınan YÖK üyelerinin 'üniversite diplomaları için verilen denklik işlemlerinde rüşvet olayına karıştıklarına' ilişkin de kendilerine bilgi geldiğini, bu bilgiyi de AK Partili yetkililerle paylaşmalarına karşın hiçbir yanıt alamadıklarını söyledi.

Karabıyık, "Denklik işlemlerinde rüşvet dönmüşse, YÖK denklik daire başkanı da işin içinde demektir. Niye o da görevden alınmıyor? YÖK’te çete kurulduysa o da AKP’nin ayıbıdır" dedi.

'BİLAL ERDOĞAN YÖK'Ü DİZAYN EDİYOR'

CHP’li Yıldırım Kaya ise konuya ilişkin “AKP çizgisindeki YÖK, şimdi doğrudan tarikatlara bağlandı. Bilal Erdoğan Milli Eğitim Bakanlığı’nı ve YÖK’ü dizayn ediyor. TÜRGEV ve Ensar bağlantılı kişilerin YÖK’e atamaları yapılıyor" iddiasını ortaya attı.

Bu iddialara AK Parti’den "İşimize karışmayın. Gerekeni yapacağız" yanıtını aldıklarını anlatan Kaya, "Çocuklarımıza, ülkemizin geleceğine yazık ediyorlar" dedi. AK Parti’nin, YÖK konusundaki sessizliğini sorgulamaktan vazgeçmeyeceklerini anlatan Kaya, "Bu sessizliğin bir anlamda iddiaların kabulü anlamına geldiğini" kaydetti.

CHP’nin yanı sıra diğer muhalefet partilerinin de YÖK’te yaşananlar hakkında kamuoyuna açıklama yapılması için hükümet üstündeki baskıyı artırma planları yaptığı öğrenildi. 

YÖK’e atanan yeni üyeler arasında dikkat çeken isimler:

- Prof. Dr. Ayşen Gürcan; Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi.

- Prof. Dr. Cevahir Uzkurt; Medipol Üniversitesi Yönetim Kurulu üyesi.

- Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir; Medipol Üniversitesi öğretim üyesi.

- Prof. Dr. Mürteza Bedir; İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin eski dekanı. (HABER MERKEZİ)