Yoksul kadınlar anlattı: Kahvaltıda patlıcan pişirdim

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka Ankara Altındağ’da kadınlarla bir araya gelerek “Aile Destek Sigortası” projelerini anlattı: Sorunlarınızı görüyoruz, iktidarı değiştireceğiz.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ‘Bize Katılın Ankara’ çalışması kapsamında kentin 25 ilçesinde eş zamanlı gezerek kadınlara ‘Aile Destek Sigortası’ projesini anlattı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ise Ankara Altındağ’da kadınların problemlerini dinledi. Ankara’da çalınmadık kapı bırakmayacaklarını ifade eden Nazlıaka, “Örgütlü gücümüzle sahalardayız. Yasama, yürütme ve yargının merkezi olan Ankara, yeniden demokrasinin kalbi olacak” dedi.

‘HERKES DUYSUN ARTIK, AYAĞA KALKSIN’

Altındağ’da Dereköy Derneği’ne ziyarette bulunan Nazlıaka, burada kadınların sorunlarını dinleyerek bunların çözümü için “Aile Destekleri Sigortası” projelerini işaret etti. Dernekte dinleyici olarak bulunan dört çocuk sahibi Güldeniz Kara, bir çocuğunun hasta olduğunu, çocuklarına harçlık veremediğini, ayakkabı ve pantolon gibi ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi. “Herkes duysun artık, ayağa kalksın” diyen Kara şöyle devam etti:

“Benim dört tane evladım var, hasta çocuğum var. Devlet bugün soruyor mu, ‘Aç mısın, susuz musun?’ Kocam yok benim, beni bırakıp gitti dört çocukla. 17 sene ben neler çekiyorum. Devlet biliyor mu? Devlet gelsin, herkes duysun. Ekmeği yapmış 4 TL. Kim alacak? Benim durumum yok, bazen alamıyorum. Bayram geliyor çocuklarıma bir şey alamıyorum. Kuzenlerim yurtdışında anlattıkça ben imreniyorum. Burada hayat yok. Türkiye bitti. Bir torba un 445 lira olmuş. Nerede az bir şey varsa gidip onu alıp getiriyoruz yediriyoruz çoluk çocuğumuza. Ben de AK Partiliydim. Mamak’ta üyeydim. Ama oradan geldim niye çünkü beni artık bitirdiler. Bitirdiler. Durumumuz yok.”

‘BİR YAĞ ALIYORUZ ON BEŞ GÜN YETMİYOR’

Dernek ziyaretinin ardından bölgede bir eve misafirliğe giden Aylin Nazlıaka, burada da çoğunluğu göçmen kadınlarla bir araya geldi. CHP’lilerin konuk olduğu Altındağ’da yaşayan Fatma Çoban, çocuk yaşında doğum yapan şu anki yaşını dahi bilmeyen bir kadın. Eşinin sigortasız ve düzensiz geliri olduğunu söyleyen Çoban, “Çocuklar bez kullanma yaşında. Her şey yok pahalı. Yoğurt, yağ alamıyoruz. Bugün sabah kalktım patlıcan pişirdim. Eşim telefon malzemeleri satıyor. Maaşı kiraya bez parasını anca yetiyor” dedi.

Toplantıya katılan bir başka kadın ise belediyeden yardım alamadıklarını, yedi çocuğu olduğunu evde dokuz kişi yaşadıklarını, çocuklarını sağlıklı besleyemediğini söyleyerek şunları ifade etti:

“Belediyeyi yardım için her aradığımda incelemede diyorlar. Yedi çocuğun karnını doyuruyoruz. Bir yağ alıyoruz on beş gün yetmiyor. Çocukların en büyüğü 12 yaşında, hepsi küçük. Dört tane okula giden çocuğum var onların iyi beslenmesi gerekiyor. Yeni okula başlayacaklar var. Onların okul masrafları da başlayacak.”

‘YOKSUL-ZENGİN FARKINI KAPAMANIN TEK BİR YOLU VAR: İKTİDARI DEĞİŞTİRMEK’

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, iktidara geldiklerinde Türkiye’deki pek çok sorunla, yoksullukla, adaletsizlikle mücadele edeceklerini ifade etti. “Aile Destekleri Projesi” ile asgari ücretin altında geliri olan aile varsa kadınının hesabına düzenli olarak aylık yatacağını ifaden eden Nazlıaka, şunları söyledi:

“Asgari ücrete artış yapacağız dediler, bin 500 lira yaptılar. Peki açlık sınırı ne? 6 bin 391 lira. Yine açlık sınırının altında yaşamaya mahkum ettiler. Şu an devletin hazinesi iktidarın elinde, onlar yönetiyor. Artık meyveler yarım, karpuzlar dilimle alınıyor. Yemeğe soğan yarım konuyor. Kadınlar çocuklarını geç yatırıyor ‘Geç yattıkları zaman geç kalkıyorlar, o zaman hiç değilse iki öğünle idare ediyorlar’ diyorlar. Biz bu sorunların nasıl çözüleceğini biliyoruz. Biz halkın içindeyiz. Sorunlarınızı biliyoruz, anlıyoruz. “

‘SİZCE SARAYDA OTURAN SİZİ DUYUYOR MU?’

Sizce sarayda oturan sizi duyuyor mudur? Şu anda yoksul daha yoksullaşıyor, zengin daha da zenginleşiyor aradaki fark giderek açılıyor. Bu farkı kapamanın tek bir yolu var: İktidarı değiştirmek. Bunu değiştirmek için de ‘Aile Destek Sigortası’nı devreye sokmak gerek. Ne olacak bunu yapınca? Eğer o ailede asgari ücretin altında gelir varsa kadının hesabını ay sonunda tıpkı bir işçi gibi para yatacak. Kadın evine, çocuğuna ne almak istiyorsa alacak.”