YÖDAK Başkanı Turgay Avcı, sahte diploma iddialarına ilişkin konuştu: İftira atıyorlar

YÖDAK Başkanı Turgay Avcı, yaptığı açıklamada hakkındaki iddiaları reddetti. Avcı, kendisine iftira atıldığını belirterek yargı sürecinin devam ettiğini hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - KKTC’deki ‘sahte diploma’ krizine dair Yüksek Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı, hakkındaki iddialarla ilgili açıklama yayımladı. Avcı, hakkındaki iddiaları kabul etmezken, Yüksek İdare Mahkemesi’ne sunduğu diplomada yazan Turgay Salih Zeki isminin soyadı kanunundan önceki adı olduğunu söyledi. Avcı, hakkındaki adli soruşturma devam ediyor.

‘BENİ YIPRATMAYA ÇALIŞIYORLAR’

1974’ten sonra adı Turgay Avcı olan YÖDAK Başkanı’nın diplomasının sahte olduğuna ilişkin tartışmalar devam ediyor. Avcı, başında olduğu kuruma dava açarak iddiaları adli makamlara taşımıştı. YÖDAK içerisinde soruşturmayı yürüten heyet, Avcı’nın mahkemeye sunduğu diplomanın yanı sıra transkriptin de yargı makamlarına teslim edilmesi gerektiğini belirtiyor. Turgay Avcı’yla ilgili yürütülen soruşturmada Kıbrıs kütüklerinde 1974 öncesinde adının Turgay olduğu, baba adının ise Salih Zeki olduğu kayıtlı. 1974’ten sonraki soyadı kanunuyla Turgay Zeki, Turgay Avcı olarak kayıtlara geçiyor. Ancak Turgay Avcı yaptığı açıklamada 1974’den önce adının Turgay Salih Zeki olduğu iddiasında bulundu. Turgay Avcı’nın açıklaması şöyle:

“Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden almış olduğum diplomanın gerçek olmadığı veya sahte olduğuna ilişkin çıkarılan yalan haberler ve konu ile ilgili YÖDAK üyeleri tarafından alınan hatalı kararlar sebebi ile gerek aleyhime yalan haberler yapan gazete ve basın mensuplarına tazminat davası gerekse YÖDAK aleyhine KKTC Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava ikame etmek zorunda kaldım. Keza aleyhime çıkan yanlış ve yalan haberlerle ilgili gerek benim gerekse ailemin yıpratılması hedeflenmektedir. KKTC halkının yanlış bilgilendirilerek bana karşı haksız kışkırtılmasını her gün üzülerek takip etmekteyim.”

‘BEYRUT AMERİKAN ÜNİVERSİTESİNE GİDİLMESİNİ BEN TALEP EDECEĞİM’

Avcı’nın Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden mezun olarak aldığını söylediği diplomaya ilişkin adli soruşturma halen Yüksek İdare Mahkemesi’nde devam ediyor. Avcı, açıklamasında davayla ilgili şu sözleri dile getirdi:

“İlgili davada diplomamın gerçek olduğu ve diplomamla ilgili gerekli tüm araştırmaların polis tarafından denetlenmesini veya uzman kişiler tarafından incelenmesini ve işbu incelemenin KKTC Polis Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulacak bir ekibin Beyrut Amerikan Üniversitesine giderek yapılmasını bizzat benim talep edeceğimi bilgilerinize sunarım.”

Avcı, ayrıca KKTC Polis Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ilk incelemede sahte olduğu iddia edilen diplomayla ilgili herhangi gerçek dışı bilgiye veya sahte herhangi bir ibareye rastlamadığını da kaydetti.

TURGAY AVCI KİMDİR?

1959 Larnaka doğumlu Turgay Avcı, yaklaşık 32 yıl Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yaptı. 1985 yılında Beyrut Amerikan Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1992 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesinde Yüksek Lisans, 1995 yılında da Çukurova Üniversitesi İşletme doktorasını tamamladı.

Üniversitenin değişik yönetim birimlerinde çeşitli unvanlarla görev aldı. 2004-2013 yılları arasında KKTC Milletvekili olarak 2006-2009 yılları arasında ise KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Nisan 2021 yılında ise KKTC Cumhurbaşkanı tarafından YÖDAK başkanı olarak atandı.

TURGAY AVCI HAKKINDAKİ İDDİALAR NELER?

YÖDAK’ın başına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından atanan Turgay Avcı, kendisine ait olduğunu belirttiği diplomanın gerçekliğine ilişkin somut kanıtları YÖDAK heyetine sunmadığı için adli süreç başladı. Avcı’nın 12 Ocak’ta Yüksek İdare Mahkemesi’ne sunduğu diplomada, yazan ismin Turgay Salih Zeki olduğu belirtiliyor. Kendisi bu iddiaları paylaştığı fotoğraf ile doğrularken, bu ismin 1974 öncesindeki adı olduğunu savunuyor. Ancak, Kıbrıs doğum kayıtlarında Turgay Salih Zeki adıyla kimsenin bulunmadığı belirtiliyor. Turgay Avcı’nın 1974 öncesinde Turgay Zeki olduğu kaydediliyor. Üstelik 1974’den sonra Turgay Avcı’nın Magusa Namık Kemal Lisesi 1976-1977 yıllında adının Turgay Avcı olduğu yazarken, Lübnan Beyrut Üniversitesi’nden aldığı diplomada Turgay Salih Zeki adının yazmasının araştırılması talep ediliyor.