'Yılın Başarılı Gazetecileri' açıklandı: Gönültaş ve Nakiboğlu'na ödül

Yılın Başarılı Gazetecileri ödülleri açıklandı. Gazete Duvar'da yayınlanan “İran Sınırı-Kurşunlar ve kurtlar arasında” başlıklı haberle Hale Gönültaş ve Volkan Nakiboğlu ödül aldı.

Gönültaş ve Nakiboğlu'nun haberinde İran'dan Türkiye'ye geçiş yaparak Van'a gelen göçmenlerin yaşadıkları anlatılıyordu.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından verilen "Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri" açıklandı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu'ndan yapılan ve "Türkiye, Dünya’da gazeteciliğin en zor şartlarda yapıldığı ülkelerden biridir. Bu belirleme, hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki çeşitli araştırmalarla da ortaya konmaktadır" denilen ödül açıklamasında Gazete Duvar'da yayınlanan haberleri ile Hale Gönültaş ve Volkan Nakiboğlu'na "İnternet Haber Ödülü" verildiği belirtildi. 

'GÖZÜNÜ BUDAKTAN SAKINMAYAN BİR GAZETECİLİK'

Ödül açıklamasında, " 'İnsani krizi görünür kılmak için gazetecilik hikâyelerine ihtiyaç var.' Bu cümle ödüle hak kazanan haberden bir ara başlık. Binlerce kilometre öteden gelip Türkiye’den batıya geçmeye çalışan mültecilerin uzun yürüyüşlerine ortak olma çabasının nedeni. Soğukla, vahşi hayvanlarla ve sınırlarda uçuşan kurşunlarla sınananlar nasıl kurtuluyor? Zor yolda hayata tutunanlar, kaçakçıların insafına kaldığında neler yaşıyor? Ölüm rotalarında yürüyenler ve biz nasıl bir insani krizle karşı karşıyayız? Sorulara görünür bir yanıt vermek için kameraman Volkan Nakiboğlu ile yollara düşen Hale Gönültaş, gözünü budaktan sakınmayan bir gazetecilik örneği sergiliyor. Gazete Duvar’da yayınlanan dizi haberine, araştırma ve röportaj özelliklerini de yansıttı. Yılın İnternet Haberi Ödülü, “İran Sınırı- Kurşunlar ve kurtlar arasında” başlıklı haberleriyle Hale Gönültaş ve Volkan Nakiboğlu’na verildi."

Türkiye-İran sınırındaki göçmen kaçaklığına ilişkin haber dizisi Gazete Duvar'da 22–26 Aralık 2020 tarihlerinde yayınlanmıştı. 

ÇGD ödülü alan diğer gazeteciler ve haberleri şöyle:   

Haber Ödülü: Seyhan Avşar. Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan “FETÖ dosyası bir köşkle temizlendi” ve “’Amca tapuya, yenge holdinge’ taşındı” başlıklı haberleriyle.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü: Murat Ağırel. 'Sarmal' adlı kitabıyla.

Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü: Mahmut Hamsici. BBC Türkçe'de yayınlanan "Mülteci Krizi" haberiyle.

Rafet Genç Haber Ödülü: Cemil Uğur. Mezopotamya Ajansı'nda yayınlanan “Gözaltına alındıktan 2 gün sonra hastanede çıktılar”, “Şiba’nın gözaltında gördüğü işkence rapora yansıdı” ve “’Helikopterden atıldı’ denilen kişinin darp raporu: Yüksekten düştü” başlıklı haberleriyle.

Behzat Miser Kent Haber Ödülü: Esra Yalçınalp-Mesut Ersöz-Osman Kaytazoğlu. BBC Türkçe'de yayınlanan “İzmir depreminde yıkılan bir binanın anatomisi” haberiyle.

Röportaj Ödülü: Uğur Şahin. Birgün'de yayınlanan “Korona günlerinde en alttakiler” başlıklı röportajlarıyla.

İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü: Sedat Suna. EPA'da yayınlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylem fotoğraflarıyla.

Karikatür Ödülü: Ali Tarık Hatipoğlu

Yerel Medya Haber Ödülü: Sinan Aygül. Bitlis News'de yayınlanan “Yoksullar için gönderilen Kızılay etleri AKP’li vekilin otelinde görüntülendi” haberiyle.

Sayfa Tasarımı Ödülü: Barış Can Sarıkaş. Birgün'de yayınlanan Dünya Caz Günü içerikli sayfa tasarımıyla.

Orhan Koloğlu İnceleme Araştırma Ödülü: Hıfzı Topuz-Recep Yaşar. “Yakın Dönem Türk Basın Tarihi” kitabı ile. 

TV Haber Ödülü: Yeşim Karacaoğlu, Mahmut Özgün, Serhat Yağmur. Fox TV'de yayınlanan “Virüsün Yolculuğu” haberiyle.

TV Belgesel Ödülü: Fatima Çelik. DW Türkçe'de yayınlanan “İstanbul’un kaybolan deniz kültürü” yapımıyla. 

Mahmut Tali Öngören TV Program Ödülü: Melis Danişmend. Yayına başladıktan 26 gün sonra baskılar sonucu kapanan OLAY TV’deki “Melis Danişmend ile #KültürSanat” programıyla.

Radyo Program Ödülü: Adnan Bostancıoğlu. NTV Radyo'da yayınlana “Köşedeki Kitapçı” programıyla.

Dayanışma Ödülü: Tüm sağlık emekçileri adına TTB’ye. (DUVAR)