YAZARLAR

Yılbaşı sofrası: Fırında tavuk  

Yılbaşı sofrasında bu sene muhtemelen çok büyük kalabalıklar olamayacak, malumunuz 31 Aralık saat 21.00’den itibaren 4 gün sokağa çıkma yasağı var. O nedenle kocaman bir hindiyi pişirecek pek kimse olmayacak diye tahmin ediyorum... Kolay ve uygun fiyatlı alternatif isterseniz, hem de biraz yılbaşı geleneğine de uygun olsun derseniz, masaya güzel bir tavuk getirmek isteyebilirsiniz. Fırında yapabileceğiniz güzel bir tavuk hem hazırlık açısından kolay, hem de lezzetli bir seçenek olacaktır.

2020 yılının son yazısına geldik. Ne acayip bir yıl, felaketler, ölümler, salgın... Hayatta bazı anlar vardır, hiç unutulmaz, 2020 de tüm dünya nüfusu için öyle bir yıl olacak. Geçen sene bu sıralar, önümüzdeki yılı tüm dünyayı etkileyecek bir salgınla geçireceğimizi söyleyen birisi çıksa ciddiye bile almayacağımız da kesin. Kusura bakmayın çok dağınık bir başlangıç oldu yazıya. Ama gerçekçi olmak gerekirse, 2020 gibi bir yılı düşünürken de insanın zihnini toparlaması, konsantre olması çok zor. 

İşte öyle deli bir yıl geride kalıyor, 2021’e başlarken ise artık aşıların gelmesini bekler haldeyiz, aşı karşıtlığı, komplo teorileri havada uçuşuyor. Çok dikkate almamak lazım, bu memleket Türk geni yüzünden Covid bizi etkilemez veya kelle paça içerseniz bir şey olmaz gibi şarlatanlıkları da duydu salgının ilk başlarında. Kim ne isterse sallasın ama ben aşıya ulaşabildiğim anda hemen yaptıracaklardanım, Biontech ve Moderna gibi mRNA aşılarını ilk duyduğum andan bu yana başarılı olmalarını büyük bir hevesle bekledim, ama önüme Sinovac aşısı çıkarsa da (henüz tam açıklanmayan Faz 3 sonuçları bir felaket olmadığı sürece) onu da elbette yaptırırım. Bir aşının türlerine, faz çalışmalarına bu kadar hakim olmamız da yine 2020’nin bir hediyesi işte. 

Neyse, bu kadar 2020 yeter, senenin son akşam yemeğine konsantre olmak gerek artık. Yılbaşı sofrasında bu sene muhtemelen çok büyük kalabalıklar olamayacak, malumunuz 31 Aralık saat 21.00’den itibaren 4 gün sokağa çıkma yasağı var. O nedenle kocaman bir hindiyi pişirecek pek kimse olmayacak diye tahmin ediyorum. Yine de eğer isterseniz hindi için daha önce yazdığım şu tarife bakabilirsiniz.

Çok kalabalık olmayacak aileler için bir önerim geçen hafta yazdığım beef wellington elbette. Ancak o haliyle oldukça maliyetli ve zahmetli. Daha kolay ve uygun fiyatlı alternatif isterseniz, hem de biraz yılbaşı geleneğine de uygun olsun derseniz, masaya güzel bir tavuk getirmek isteyebilirsiniz. Fırında yapabileceğiniz güzel bir tavuk hem hazırlık açısından kolay, hem de lezzetli bir seçenek olacaktır. Ancak ben biraz daha farklı bir tavuk tarifi vereceğim size, özel bir salamura suyu ile ön hazırlık yaparak, daha sulu, daha yumuşak, derisi daha çıtır bir sonuç almanıza yardımcı olacağım. Gelin başlayalım. 

MALZEMELER

-1 adet bütün tavuk (organik veya köy tavuğu)

-3 litre su

-300 gram tuz

-150 gram şeker

-50 ml elma sirkesi

-1 yemek kaşığı tane karabiber

-3 dal taze kekik ve/veya biberiye

-3 defne yaprağı

-3 dal taze adaçayı

-2 diş sarımsak (ezilmiş)

Büyük bir tencerenin içinde bir litre su, tuz, şeker, sirke, baharatlar ve sarımsakları ekleyin. Tuz ve şeker iyice eriyene kadar kısık ateşte karıştırın. Tuz ve şeker iyice eridiğinde suyun geri kalanını da ekleyin ve bu sıvı karışımını bir kenara alıp, en az oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. 

Sıvı iyice soğuyunca temizlediğiniz tavuğunuzu bu sıvı içerisine alın ve en az 4 saat, en fazla 18 saat salamura edin.  Bu işlem hem tavuğun daha lezzetli hem de daha yumuşak olmasını sağlayacak. Tuz miktarı çok görünüyor olabilir, endişelenmeyin, öyle çok tuzlu bir sonuç olmuyor, tuz oranının yüksek olması kimyada ozmos adı verilen reaksiyonun olmasını sağlayarak sıvıdaki lezzetlerin tavuğa daha iyi işlemesini sağlayacak. Çok isterseniz, içinizi rahatlatmak için salamura süresi sonunda tavuğu hafifçe bir sudan geçirerek tuz oranını düşürebilirsiniz ama bu gerekli değil. 

Fırınınızı 180 derece turbo ayarında ısıtın, tavuğu sıvıdan çıkarın, üzerini kağıt havlu ile iyice kurulayın. Bir fırın tepsisine fırın kağıdı yerleştirin, üzerine bir ızgara teli yerleştirin ve tavuğu butları yukarı bakacak şekilde fırına yerleştirin. Üzeri güzelce kızarana kadar, yaklaşık bir saat pişirin. Eğer dijital fırın termometreniz varsa göğüs kısmının ortasına yerleştirin ve 70 derece sıcaklığa ulaşana kadar bekleyin. Eğer isterseniz, tavuğun sığabileceği büyüklükte bir tepsiye bir baş sarımsağı enine kesip etli kısımları tepsi yüzeyine değecek şekilde yerleştirip tavuğu üzerine yerleştirebilirsiniz, pişme süresince tavuktan akacak su ve yağlarla birleşen sarımsakları da kullanarak bir gravy sos hazırlayabilir, ya da sarımsakları kızarmış ekmeklere sürebilirsiniz.

Yeni yılınızın sizlere ve tüm sevdiklerinize her şeyden önce sağlık, mutluluk ve keyif getirmesini dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.