Yılbaşı öncesi sahte içki operasyonları: Tonlarca etil alkol ve 7 bin şişe ele geçirildi

Yılbaşı öncesi İstanbul, Ankara ve İzmir'de alkol denetimleri kapsamında düzenlenen operasyonlarda tonlarca etil ve metil alkol ele geçirildi. Değeri 4 milyon lira olan alkol şişeleri tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Silivri'de yılbaşı öncesi düzenlenen baskında piyasa değeri 4 milyon lira olan sahte 7 bin 716 adet dolu alkollü içki şişesi ele geçirildi. 2 kişi gözaltına alınırken, operasyon kapsamında 2 milyon 240 bin lira vergi kaybının önüne geçildiği belirlendi. Gözaltına alınan 2 kişi hakkında 5607 Sayılı Kanuna Muhalefet suçundan adli işlem başlatıldı. 

Yılbaşı öncesi yapılan alkol denetimleri kapsamında 3 Aralık Cuma günü Silivri’de sahte içki taşıyan TIR’a ekiplerce baskın düzenlendi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince operasyonun devamında yapılan çalışmalarda, ucuz maliyetle temin edilen metil alkolün damıtılarak "Tersiyer Butil Alkol" (TBA) haline getirildiği belirlendi.

DHA'nın aktardığına göre üretilen yeni tip alkolün, kullanımından bir süre sonra karaciğer, böbrek, göz ve iç organ yetmezliğine sebep olduğu tespit edildi. Şüphelilerin matbaalarda sahte Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) bandrolü ve içki şişesi etiketleri bastırdıkları ve orijinal içki şişesi görününüm verdikleri de belirlendi. Söz konusu kişilerin, alkollü içkileri sahte irsaliyeler düzenleyerek Muğla ve Antalya illeri başta olmak üzere büyük eğlence mekânları ve alkollü restoranlar üzerinden piyasaya sürme hazırlığında oldukları belirlendi. 

ANKARA'DA 9 TON ETİL VE METİL ALKOL ELE GEÇİRİLDİ

Ankara'da ise sahte içki yapımında kullanılan 9 ton etil ve metil alkol ele geçirildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, yılbaşı öncesi halk sağlığının korunması ve vergi kaçakçılığının önlenmesi amacıyla sahte ve kaçak içki imal ile ticaretine yönelik çalışma başlattı. Bu kapsamda Yenimahalle ilçesindeki depoya düzenlenen operasyonda, 9 ton etil ve metil alkol ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli hakkında işlem başlatıldı.

İZMİR'DE 3 GÖZALTI

Öte yandan İzmir'in Bornova ilçesinde, depoya yapılan baskında 2 ton 70 litre sahte etil alkol ele geçirildi, 3 kişi de gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, Bornova'daki depoda yılbaşı öncesi piyasa sürülmek üzere sahte içki üretildiği bilgisini aldı. Harekete geçen ekipler, teknik ve fiziki takibin ardından 1 Aralık'ta belirlenen adrese operasyon düzenledi.

Depoda yapılan aramada 2 ton 70 litre sahte etil alkol, 8 bin 730 etiket, 1300 içki aroması ele geçirildi. Operasyonda M.G., M.B. ve Y.G. de gözaltına alındı. Ele geçirilen malzemelere ise imha edilmek üzere el koyuldu. (DHA)