Yıkımlar kontrolsüz sürüyor: 'İzmirliler asbest, zehir ve silika soluyor'

İzmir depreminin ardından asbest ve tehlikeli maddeler açısından yapılan uyarılara rağmen kontrolsüz yıkımlar sürüyor. Asbest Söküm Uzmanları Derneği: İzmirliler asbest, zehir ve silika soluyor.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – Deprem sonrası hasarlı binaların yıkımının sürdüğü İzmir'in Bayraklı ilçesinde ortaya çıkan görüntüler yine tepki çekti. Görüntülerde yıkım esnasında bina etrafında önlem alınmadığı ve toz bastırma makinalarının kullanılmadığı görüldü.

'SOYER, BAYRAKLI BELEDİYESİ, MURAT KURUM İZLEMEYE DEVAM MI?'

Görüntülerin sosyal medya üzerinden paylaşılması kentte tepkilere neden olurken, sosyal medya hesaplarından yetkililere seslenen Asbest Söküm Uzmanları Derneği, "Dün İzmir'den gelen görüntü. Tunç Soyer, Bayraklı Belediyesi, Sayın Bakan Murat Kurum izlemeye devam mı? Toz bastırma nerede? İzmirliler asbest, zehir ve silika soluyor. İzmir'de olası hastalıklardan sorumlusunuz" ifadelerini kullandı.

'DEPREM ÖLDÜRMEDİ CEHALET ÖLDÜRECEK!'

ensari
Mehmet Ensari

 

Konuyla ilgili Gazete Duvar'a konuşan Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Ensari, daha önce de medya yoluyla yıkımlar ve asbest hakkında birçok açıklama yaptıklarını belirterek, yetkililerin vurdumduymazlığına tepki gösterdi. Ensari, "Deprem öldürmedi, cehalet öldürecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sadece izleyecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi boş boş bakacak. İzmir'i İzmirliyi lafta seviyorlar. Bu yıkımda toz bastırma nerede? İzmirliler aylardır asbest zehir ve silika soluyor. Olası hastalıklardan sorumlusunuz" diye konuştu. Ensari, görüntülerdeki manzara sonucunda sokakta oynayan 10 yaşındaki İzmirli bir çocuğun 30'lu yaşlarda kanser olabileceğini söyledi.

KURUMLAR UYARMIŞTI...

Öte yandan daha önce kentteki yıkımlar ve asbest ile ilgili İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu, açıklamada bulundu. Asbestin ucuz bulunması ve ısıya dayanıklı iyi bir izolasyon malzemesi olması nedeniyle binalarda sıkça kullanıldığını belirten Tabip Odası, binaların yıkımında uygulanması gereken birçok yönetmelik maddesi bulunduğunu ancak bunlara dikkat edilmediği ifade etti. Açıklamada, dozerlerle yıkım çalışması yapıldığını ve bina yıkılırken lifler halinde atmosfere karışan asbestin zaman içerisinde solunum yolu hastalıkları, bronşitten akciğer kanserine kadar sorunlar yarattığı da belirtildi.

Yine Asbest Söküm Uzmanları Derneği de önceki açıklamalarında plansız yıkımlar nedeniyle İzmir'de birçok yurttaşın kanser adayı olduğunu vurgulayarak, "İstanbul'da kanser vakaları arttı, İzmir'de de artacak. İzmir'de yüz binlerce insan kanser adayıdır. Yıkımlar plansız yapılıyor. İzmir'de kanser vakalarından endişe ediyoruz. Şu anda İzmir asbest soluyor" demişti.