Yetkin: Halk çözümü Erdoğan'dan bekliyor

Enflasyon ve işsizlik oranlarına rağmen, Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Erdoğan’ın yine ilk sırada tercih edilecek aday olmasını değerlendiren Murat Yetkin: "Vatandaşlar, enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizlik gibi sorunların erken seçim yerine, devamlılık içinde Erdoğan’ın hataları düzeltmesi yoluyla çözülmesini bekliyor."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enflasyondaki artışla ilgili değerlendirmeler yapan gazeteci Murat Yetkin, "vatandaşlar, enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizlik gibi sorunların erken seçim yerine, devamlılık içinde Erdoğan’ın hataları düzeltmesi yoluyla çözülmesini bekliyor" dedi.

Yetkireport.com'da yayınlanan "En önemli sorun enflasyon, çözüm bulmak Erdoğan’ın işi" başlıklı yazıdan bir bölüm şöyle:

"TÜİK işsizlik oranını da -kovit salgını nedeniyle devam eden işten çıkarma yasağına rağmen- yüzde 17,7 olarak açıkladı. Ancak bu oran da inandırıcı bulunmuyor. İlginç olan, işveren örgütü TÜSİAD’ın da işçi örgütü DİSK’in de işsizlik oranını yüzde 23-24 düzeyinde tahmin etmesi.
Peki, halk bundan kimi sorumlu tutuyor? KHAS araştırması, Erdoğan’ın sık sık vurguladığı “dış saldırılar” gerekçesine inananların oranını yüzde 13,7 olarak gösteriyor. Oysa ilk sıraları yüzde 22,4 ile hükümet kararları, yüzde 14 ile merkez Bankası politikaları, yüzde 13,9 ile faiz politikaları alıyor. Buna yüzde 10,3 ile dış borçlanmayı da eklediğimizde halkın yüzde 60’ından fazlasının ekonominin gidişinden hükümet kaynaklı gerekçeleri sorumlu tuttuğunu gösteriyor.
Yine aynı araştırmaya göre, 2020’de hiç tasarruf yapamadığını söyleyenlerin oranı yüzde 74,1. Yapanlar da ilk sırada altın, ikinci sırada da ABD doları almış, ya da yastık altına atmış.

ÇÖZÜM ERDOĞAN'DAN BEKLENİYOR

Bu enflasyon ve işsizlik oranlarına rağmen, araştırmaya katılanların yüzde 42,9’u bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Erdoğan’a oy vereceğini söylüyor. Bu oran ilk turda gerekli olan yüzde 50+1’in altında olsa dahi şu anda Erdoğan’ın karşısında onu zorlayacak bir rakip görünmüyor.
CHP’li belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, beğeni oranlarıyla Erdoğan’ı yakalıyor görünse de iş cumhurbaşkanlığı seçimi söz konusu olunca henüz istikrarlı bir tablo görünmüyor. KHAS araştırması bulgularına göre, bugün seçim olsa, kararsızlar dağıtıldığında AK Parti yüzde 38,3; CHP yüzde 27; İYİ Parti 11,8; HDP 10,8 ve MHP 10,0 oy alacak gibi görünüyor. Yani iktidara güven düşüyor ama muhalefete güven de yükselmiyor. Kararsız ya da yanıt vermeyenlerin yüksekliği de dikkate alındığında bu tablo Türkiye’nin bir seçim atmosferinde bulunmadığına da işaret ediyor.
Özetle vatandaşlar, enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizlik gibi sorunların erken seçim yerine, devamlılık içinde Erdoğan’ın hataları düzeltmesi yoluyla çözülmesini bekliyor. Ne de olsa halk çözüm ruhsatını 2023’e dek Erdoğan’a verdi ve Erdoğan yönetiminde bu duruma geldik.

YAZININ TAMAMI