Yetkililere özel aşı skandalı: Peru'da bir bakan daha istifa etti

Peru'da bazı üst düzey yetkililerin halktan önce aşılandıklarının ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalda ikinci istifa geldi. Sağlık Bakanının ardından Dışişleri Bakanı Elizabeth Astete de istifa etti. Eylül ayından bu yana gizlice aşı yaptıranların saptanması için soruşturma da açıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Elizabeth Astete.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Peru'da, bir önceki hükümet döneminde Çin şirketi Sinopharm'dan 2 bin ekstra doz korona virüsü aşısı alınıp ulusal aşı programı daha başlamadan bazı üst düzey yetkililere gizlice aşı yapıldığı ortaya çıktı. Skandalın patlak vermesinin ardından Pilar Mazzetti sağlık bakanlığından istifa ederkeni dün de Dışişleri Bakanı Elizabeth Astete görevini bıraktı. Astete, "Yaptığım hatanın ciddiyetinin farkındayım" dedi.

Korona virüsü salgınının en çok etkilediği Latin Amerika ülkelerinden biri olan Peru, ocak ayının başlarında Çin firması Sinopharm'dan 38 milyon doz aşı almak için anlaşma yaptı. İlk olarak gönderilen 300 bin doz ülkeye geçen hafta ulaşırken, önce sağlık çalışanlarına aşı yapılacağı açıklandı. Devlet Başkanı Francisco Sagasti de, halkı cesaretlendirmek için ilk aşı olanlardan biriydi.

ESKİ BAŞKAN DOĞRULADI: EŞİMLE BİRLİKTE EYLÜLDE YAPTIRDIK

Ancak bu kampanyayla eş zamanlı olarak, 'yetkililere gizli aşı' skandalı patlak verdi. Peru basını, 9 Kasım 2020'de yolsuzluk suçlamasıyla Kongre tarafından görevden alınan eski devlet başkanı Martín Vizcarra'nın gizlice aşı olduğunu yazdı. Vizcarra'da geçtiğimiz perşembe günü haberi doğrulayarak, kendisinin ve eşinin ekim ayında Sinopharm aşısını yaptırdıklarını açıkladı.

'İKİNCİ DOZU YAPTIRMAYACAĞIM'

Bu haberin ardından Kongre'nin baskısıyla önce sağlık bakanı Pilar Mazzetti istifa ederken, dün de dışişleri bakanı Astete'nin istifası geldi. Ülkenin Sinopharm'la müzakerelerini de yürütmüş olan Astete, kendisinin de ulusal aşı programının başlamasından önce 22 Ocak günü ilk doz aşıyı olduğunu belirtip "Yaptığım ciddi hatanın farkındayım. Bu nedenle  ikinci dozu yaptırmamaya karar verdim" ifadelerini kullandı. 

'2 BİN DOZ EKSTRA AŞI ALINMIŞ'

Peru Devlet Başkanı Francisco Sagasti ise kendisinden önceki yönetimin tavrını eleştirerek, 'Peruluların öfkeli hissetmesi gerektiğini' söyledi. Sagasti, Twitter hesabındanb yaptığı açıklamada da Vizcarra’nın döneminde Sinopharm'dan 2 bin ekstra doz korona virüsü aşısı alınıp bazı üst düzey kamu yetkililerine gizlice aşı yapıldığını belirtti.

AŞILARIN FİYATI HALKA AÇIKLANMADI

Yeni Sağlık Bakanı Óscar Ugarte ise Sagasti'nin, gizlice Çin aşısı yaptıran tüm yetkililerin istifasını istediğini açıkladı. Buna göre, eylül ayından bu yana gizlice aşı yaptıranların saptanması için soruşturma da açıldı.

Peru'nun ocak ayında Sinopharm'la yaptığı anlaşmada doz başına verdiği fiyat gizlilik maddesi nedeniyle kamuoyuna açıklanmadı

Ülkede korona virüsü salgınında bugüne dek 306 doktor, 125 hemşire öldü; 20 binden fazla sağlık çalışanı Covid-19'a yakalandı. Toplam korona virüsü vaka sayısı ise 1.2 milyon olarak veriliyor. Ülkedeki can kaybı sayısı 43 bin 703. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler Peru Sinopharm Covid-19