Yeteneğini öğretmeni keşfetti: Avrupa'da sergiye katılacak

Engelliler Haftası’nda Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı’nda tekstil, mozaik gibi atölyelere katılan ve çeşitli başarılar elde eden Begüm Akgül, Emine Acar ve Müge Özgen ile konuştuk.

Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı’ndaki atölyelere katılan engelli bireyler, ürettikçe hem özgüvenleri yerine geliyor hem de hayata daha çok bağlanıyor.
Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Engelliler Haftası (10-16 Mayıs) kapsamında farkındalık ve görünürlük amacıyla ülkenin dört bir yanında etkinlikler düzenleniyor. Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı'nda eğitim gören bedensel, zihinsel, işitme ve otizmli bireyler, gerek sanat gerekse de spor alanında başarılara imza atıyor.

YETENEĞİNİ ÖĞRETMENİ KEŞFETTİ

Turgutreis Mahallesi’nde 2002 yılında gönüllülerin katkısıyla kurulan Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı'nda 180 engelli birey eğitim görüyor. Vakıfta katıldıkları, atölyelerde önemli işlere imza atan her bir öğrenci ayrı bir başarı öyküsüne sahip.

Geçmiş dönemlerde Türkiye İşitme Engelliler Türkiye Karate Şampiyonası’nda Türkiye üçüncüsü olan işitme engelli Rıfat Can Şişman, ürettiği mozaiklerle Bodrum'da bilinen birçok otelin duvarlarını süsleyen Kansu Nergis gibi… Ya da tekstil atölyesinde çalışmalarıyla hem öğrencilerin hem de öğretmenlerinin beğenisini kazanan Müge Özgen gibi...

Müge Özgen, katıldığı atölyeler sayesinde güven kazanmış.

Gelişim geriliği teşhisi konulan Müge Özgen, vakıf ile ailesinin araştırması sayesinde tanışmış. 18 yıldan bu yana vakıfta hem tedavi olan hem de vakıf bünyesinde verilen eğitimlere katılan Müge Özgen yaşadığı güven sorununu aşmak için atölyelere katılmaya başlamış.

İlk olarak mozaik atölyesine katılan Özgen, burada yaptıklarıyla dikkat çekti. Güveni yerine gelince de tekstil atölyesine başladı. Ahşap baskı tekniğini kullanarak çanta, tişört gibi tekstil ürünlerini baskısını gerçekleştiren Müge Özgen, zamanla kendine ait bir tarz oluşturdu.

Ebru ile baskı tekniğini birleştiren Özgen'in yaptığı ürünler, öğretmeni Sibel Becan tarafından keşfedildi. Öğretmeni Becan, Özgen'in tarzını Japon sanatçı Ukiyo-e'nin çok renkli ahşap baskı tekniğine yakın bulduğunu söyledi.

AVRUPA’DA SERGİYE KATILACAK

Mozaik alanında Bodrum'da birçok sergiye katılan Müge Özgen şimdilerde ise kendine özgü tekniği ve üretimleriyle Avrupa yolcusu. Öğretmeni Sibel Becan’ın girişimiyle Özgen, Hollanda ile yapılacak öğrenci değişim programı kapsamında Avrupa'da açılacak sergiye katılacak.

Yeteneğini bu alanda da gösteren Özgen, Avrupa'da düzenlenen Uluslararası Doku Baskı Yarışması’na hazırlanıp ustalık belgesi almak istiyor. Müge Özgen de bu durumdan gayet memnun. Ürettikçe mutlu olduğunu söyleyen Özgen, mutlu oldukça da hayatı daha çok sevdiğini dile getirdi ve ekledi: “İnsan ürettikçe güzelleşiyor, ürettikçe güvende hissediyor.”

Begüm Akgül'ün üretimleri Bodrum'daki pek çok mekanının duvarlarında yer alıyor. 

‘HAYATA DAHA ÇOK BAĞLANDIM’

Begüm Akgül, 18 yaşında lise son sınıf öğrencisi. O da tıpkı diğer arkadaşları gibi ümitsizlikle geldiği vakıfta hayata pozitif bakanlardan birisi. Fizik tedavisini sürdüren Akgül, ek olarak mozaik atölyesine başlamış. İlk başlarda mutsuz olduğunu söyleyen Begüm Akgül'ün, ürettikçe ve yaptığı işlerle beğeni topladıkça iletişimi de güçlenmiş. Bu sayede Akgül’ün hem ailesine hem de hayata olan bağı pozitif etkilenmiş.

Begüm Akgül, bu değişimi, üretmeye ve katıldığı sergilere borçlu olduğunu ifade etti. Bodrum'da çok sayıda sergiye katılan Akgül, birçok eserinin ilçede bulunan mekanların duvarlarında yer aldığını belirtti.

“Bu ürünleri gördükçe mutlu oluyorum. Hayata daha çok bağlandım. Ayrıca eğitimler sayesinde toplumsal yaşama katılabiliyorum. Devlet memuru olmak istiyorum. Belki aşçı olur kendi işletmemi de açarım" diye devam etti. Engelli anne ve babalara da mesaj veren Akgül, "Her şey sevgiyle başlar, üretimle güzelleşir” dedi.

Emine Acar, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği son sınıf öğrencisi.

‘PES ETMEK YOK’

Arkadaşları gibi büyük bir mücadele sonrası toplumsal yaşama katılan Emire Acar'ın bize mesajı net oldu: "Pes etmek yok."

Acar, 15 yıldır Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı’nda fizyoterapi seansları alıyor. Terapiden sonra mozaik atölyesinde kendi eserlerini üretiyor. Acar, üretimleri sayesinde 2016 yılından itibaren Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Biriminde İdari İşler personeli olarak görev yapıyor.

Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği son sınıf öğrencisi olan Acar; azmi, başarısı ve pozitif enerjisiyle herkese örnek teşkil ediyor. Acar, aynı zamanda açıköğretim sınav yerleri için de aktif mücadele verenlerin başında geliyor. Açıköğretim sınavları Bodrum'da yapılmadığı için Acar ve birçok öğrenci Milas’a sınava girmek zorunda kalıyor. Acar, yaptığı çalışmalarla sınav merkezlerinin Bodrum’a taşınmasına öncülük ediyor ve taleplerinin bir an önce gerçekleşmesini istiyor.