Yeşilada: Kur şoku başladı, yolun sonunda Kapalı Kambiyo Rejimi var

Hükümetin attığı son adımları değerlendiren ekonomist Yeşilada "Bizi ‘21 Aralık 2021: Film Devamı' gününe götürecek kur şoku başladı bile. Yolun sonunda 1970'lerin Kapalı Kambiyo Rejimi var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası'nın dövizi dizginlemek için son 3 günde 1,5 milyar dolar daha sattığını belirten ekonomist Atilla Yeşilada, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ‘Yeni adımlar silsilesi' adıyla perşembe akşamı duyurduğu hamleleri eleştirdi. “Güya doları düşürmeye yönelik tedbirler. Burnumuza koca Beypazarı havucu kaçmış, solunum yollarını tıkıyor, bunlar çubukla kulağımızda biriken kiri çıkararak çözüm arıyor” değerlendirmesinde bulunan Yeşilada "Bence bizi ‘21 Aralık 2021: Film Devamı' gününe götürecek kur şoku başladı bile. Yolun sonunda 1970'lerin Kapalı Kambiyo Rejimi var" dedi.

'BUNDAN SONRA YÜZDE 10 BİN FAİZ DE YETMEZ'

Bireylere yönelik Gelire Endeksli İç Borçlanma Senedi (GES) ile döviz çekemeyeceklerini ve halka arz ücretlerinde indirim gibi düzenlemelerin yabancı yatırımcıyı cezbetmeyeceğini ifade eden Yeşilada, “Finans sektöründen başlayan dengesizlik, yani kaynakların müsrif kullanımı/verimsiz alanlara kaçması artık yumurtacılık işkoluna kadar bulaştı. Bu ekonomiyi yüzde 10.000 faiz artırımıyla da kurtaramazsın” ifadelerini kullandı.

'ENFLASYON YAZIN DA DÜŞMEZ'

Para Analiz'de yer alan yazısında, enflasyonun yaz aylarında da düşmeyeceğini öngören, global emtia rallisinin de henüz yolun yarısında olduğunu ifade eden Yeşilada “Anketlere göre, halk gerçek enflasyonun yüzde 100'ün üstünde olduğuna dair hemfikir. Sene ortasında yüzde 70 enflasyonu telafi edecek zamlar yapılacak. Seçmenin gönlünü alabilir mi? Seçim kasımda mı, nisanda mi, fark etmez. Artık içilen her yudum su, öpülen her bebek ve başımıza gelecek her türlü felaket seçim kazanma amacıyla yapılacak” dedi.