Yeşil Sol'un 'toplu oy' itirazına Cumhur ve Millet İttifakı'ndan ret

Yeşil Sol Parti'nin Mardin’de toplu oy kullanılan bir sandığa yaptığı itiraz, Cumhur ve Millet ittifaklarında yer alan partilerin kararıyla reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in Artuklu ilçesine bağlı Kabala Mahallesi'nde, 28 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde sandıkların kapanmasına dakikalar kala AK Partili bir grup tarafından toplu oy kullanıldığı iddia edildi. 
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), bunun üzerine Artuklu İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na itirazda bulundu.

Başvuruda, söz konusu sandık için yeniden oylama talep edildi. İtiraz dilekçesinde, "28 Mayıs 2023 günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçim günü saat 16:40 civarında 1163 No.lu sandıkta sandık çevresine 20’den fazla şahıs içeri girerek sandık kurulunu darp etmiş ve boş oy pusulası ve zarflar kuruldan zorla alınarak Cumhurbaşkanı adayı olan Recep Tayyip Erdoğan lehine mühür basılıp sandığa atılmıştır” ifadelerine yer verdi.  

CUMHUR VE MİLLET İTTİFAKI REDDETTİ

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Yeşil Sol Parti'nin başvurusu, memur üyelerin yanı sıra AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti’nin İlçe Seçim Kurulu üyelerinin oy birliğiyle reddedildi. Kurulun ret gerekçesinde, imza sayısı ile zarf sayısının,  sandıktan rastgele çıkarılan zarfların yakılmasıyla eşitlendiği kaydedildi. Gerekçede, “Fazla çıkan zarfların yok edilmesi suretiyle eşitliğin sağlandığı” iddiasında bulunuldu.

ÜST KURULA İTİRAZ

Yeşil Sol Parti, daha sonra İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. Yapılan itirazda, "İlçe Seçim Kurulunun bu gerekçesi kabul edilemeyeceği gibi benzer olayların yaşanmasına da yol açacaktır” denildi. İtiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Seçim sadece tutanak üzerinden imza sayısı ve zarf sayısının eşitliğinin sağlanmasından ibaret bir işlem değildir. 1163 Nolu sandıkta yaşanan ve sandık kurulu tutanak defterinden de sabit olan olaydan ötürü bu esasların hepsi ihlal edilmiştir." (HABER MERKEZİ)