Yeşil Sol Parti heyeti Hatay’da: 'Depremzede iller arası ayrımcılık var'

Yeşil Sol Parti heyeti, Hatay’da çadırda kalan depremzedeleri ziyaret etti. Depremzedeler; toz, ulaşım, eğitim, sağlık, belirsizlik ve muhatap bulamama gibi sorunları olduğunu dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), depremden etkilenen kentlere bir dizi ziyaretler yaptı. Dördüncü günde ziyaret noktası Hatay oldu.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Yeşil Sol Parti milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Mehmet Zeki İrmez’in bulunduğu heyete, Yeşiller ve Sol Parti Hatay il ve ilçe örgütü yöneticileri de eşlik etti.

Heyet, Defne ilçesi Çekmece Mahallesi ve Uğur Mumcu Parkı’nda çadırda kalan depremzedelerle görüştü, sorunlarını dinledi.

'ORTA HASARLILAR HALA BEKLEMEDE'

Uğur Mumcu Parkı’nda çadırda kalan bir depremzede, evinin orta hasarlı olduğunu, evleri orta hasar görenlerin durumu belli olmadığı için evini tadilat ettiremediğini, orta hasarlılara konteyner çıkmadığı için de evinin yakınındaki parkta çadırda yaşadığını söyledi.

Çekmece’de bulunan Ahmet Atakan Parkı’nda kalan depremzedeleri de ziyaret eden heyet, Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Ahmet Atakan’ın babası Ali Atakan’la da kaldığı parkta görüştü.

'DEVLETTEN ALACAĞIMIZ VAR, HAKKIMIZI İSTİYORUZ'

"Hatay’ın ölüme terk edildiğini, unutulduğunu" söyleyen Atakan, "Bazı arkadaşlar su arıtma cihazı taktı, el birliği ile hep beraber ayağa kalkacağız. Bu devlette fazlasıyla alacağımız var, kimse kendi cebinden harcamıyor, hakkımız olanı istiyoruz" dedi.

Ahmet Atakan Parkı’nda kalan bir başka depremzede, gelen heyete yaralı ayaklarını göstererek, “Enkazlardan çıkan demirleri topluyorum, üç-beş kuruş kazanıyoruz. Ayağıma demir girdi, neredeyse ayağımı kaybediyordum. Hala da iyileşmedi. Görüyorsunuz halimi, toz toprak içinde, kış geliyor ne yapacağız” diye konuştu.

Bir başka depremzede ise hâlâ hırsızlık olaylarının çok olduğunu, güvenlik konusunda kendilerini hiç rahat hissetmediklerini vurguladı.

'NE YAPALIM ÇOCUKLAR OKULA MI GİTMESİN?'

Çekmece büyük bir mahalle ve hâlâ çadırda kalan çok fazla depremzede var.

Heyet, Çekmece’de başka bir çadır alanını ziyaretinde, bir depremzede Hatay’da son iki haftanın en yakıcı sorunu okula ulaşımı dile getirdi.

İki çocuğu olduğunu, ikisinin okulunun da birbirinden farklı ve uzak yerlerde olduğunu, sabah önce birini, öğlen de diğerini okula bıraktığını aktaran depremzede, yaşadığı durumu şöyle anlattı:

“Tüm günüm yollarda okuldan okula geçiyor, eziyet bu resmen. Servis hakkı var diyorlar, valiliğe gidiyorum burası değil, okula gidiyorum bizde yok diyor. Ben servis hakkı için ne yapacağım. Bu çocuklar okula mı gitmesin? Çadırdayız, ne olacağız bilmiyoruz, bir akşam yemeği yiyelim diyoruz, toz içindeyiz. Ne yapalım kime söyleyelim derdimizi bilmiyoruz ki?”

Koruma olarak heyetle beraber gezen polis, heyet ve depremzedelerin konuşmasını kamerayla kaydetmek istedi.

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, olaya tepki göstererek, “Biz burada yas evini ziyaret ediyoruz, çekemezsiniz” dedi.

'DEPREMZEDELERLE DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ'

Çadır ziyaretlerinin ardından heyet, aynı mahallede bulunan HDP ve Yeşil Sol Parti il örgütü olarak kullanılan konteynerin önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, ziyaretler esnasında deprem bölgesinde iller arasında ayrımcılık yapıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Eğitimde yaşanan sorunlara değinen Hatimoğulları, “Hatay’ın sağlık hizmetlerinden, eğitimden mahrum bırakılması halkı göçe zorlama olarak yorumlanıyor. Demografik yapıyı değiştirme girişimlerini kabul etmiyoruz. Dün mücadele ettiğimiz gibi bugün de mücadele edeceğiz. Deprem bölgesinde yaşananlara dair rapor hazırlayacağız ve dayanışma içinde olacağız” şeklinde konuştu.