Yeşil Sol Parti adayı Önder Aktaş: Bu seçimler özgür günlerin başlangıcı olacak

Yeşil Sol Parti'nin İzmir adayı Önder Aktaş, “Bu seçimler tek adam iktidarının varlığını korumak için önemliyken, bizim için daha özgür günlerin başlangıcı olması açısından çok önemli" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için geri sayım başladı. Siyasi partiler seçmenleri ikna etmek için saha çalışmaları yürütürken, seçim yarışında yapılan anketler de paylaşılmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine sayılı günler kala Yeşil Sol Parti'nin İzmir'deki milletvekili adaylarından birisi olan Önder Aktaş Gazete Duvar’ın ‘Adaylarla 5 Soru 5 Cevap’ köşesine konuk oldu. Aktaş'ın sorularımıza yanıtları şöyle: 

‘SON YILLARDA ENFLASYON 3 HANELİ RAKAMLARA ÇIKTI’

Neden milletvekili adayı oldunuz?

Türkiye’de uzun yıllardan beri ciddi bir sömürü söz konusu. Bu coğrafyada yaşayan insanlar etnik ayrımcılığa uğrarken, ekonomik olarak da sömürülüyor. Ülkemizde mevcut iktidarın yürüttüğü ekonomik politikaların sonucunda son yıllarda enflasyon 3 haneli rakamlara çıktı. Halkın alım gücü azalırken besin maddelerine, barınma ve sağlık hizmetlerine yeteri kadar ulaşılamıyor. İşsizlik çok ciddi rakamlara ulaştı. Ben uzun yıllar KPSS hazırlık kurslarında öğretmenlik yaptım ve gençliğin gelecekle ilgili umutlarının olmadığını yaşayarak görüyorum. 2017 yılında coğrafya öğretmenliği mezunu olan çok sevdiğim bir öğrencim 27 yaşında yaşamına son verdi. Yaklaşık 20 yıldır farklı alanda mücadele yürütüyorum ama ilk defa kendi adıma bu sorunları meclise taşıyıp orada halkımızın sorunlarını dile getirme düşüncesi oluştu.

‘YEŞİL SOL TÜRKİYE’NİN GERÇEKLİĞİNE UYGUN POLİTİKALAR ÜRETİYOR’

Peki, neden Yeşil Sol Parti’den aday oldunuz?

Yeşil Sol Parti tek sesliliğe karşı çıkan içinde onlarca siyasi yapının, partinin yer aldığı yine çok sayıda sivil toplum örgütünün desteklediği bir parti. Bu geniş birliktelik bana Yeşil Sol Parti’nin Türkiye’deki halkların, ezilen kesimlerin sesi olacağına inandırdı. Ayrıca seçim bildirgesine baktığımızda iktidardan ve ana muhalefet partisinden çok daha kapsamlı ve Türkiye’nin gerçeklerine karşılık geldiğini görüyoruz. 

Kadınlar için eşitlik mücadelesi verilmesi, çocukların işçileştirilmesine karşı mücadele edilmesi; sığınmacılar veya mültecilerin haklarına sahip çıkıp insani çözüm üretilmesi, doğa yıkımına son vermek için ekoloji bakanlığının veya afet bakanlığının kurulması gibi ülke gerçekliğine uygun politikalar üretilmesinden dolayı Yeşil Sol Parti'deyim.

‘HER ŞEYİN GÜLLÜK GÜLİSTANLIK OLDUĞU YALANLARI ATILIYOR’

İktidar da muhalefet de 14 Mayıs 2023 seçimine ayrı bir önem atfediyor. Sizce bu seçimi kritik kılan ne?

Bu seçimi kritik kılan 20 yıldan fazladır yönetimi elinde tutan faşist AKP iktidarının yanına katliamcı, tek tipçi diğer siyasi partileri de alarak ülkeyi daha yaşanmaz hale getirecek olmasıdır. Mevcut iktidar seçim öncesi gerçek yaşamdan kopmuş ve ekonomik olarak bir sorun olmadığını dile getiriyor, her şeyin güllük gülistanlık olduğu yalanları atılıyor. Dünyada hiçbir karşılığı olmayan bir ekonomik sistem uygulanmaya çalışıyor ve bu ekonomi politikaları özellikle orta ve alt kesim dediğimiz emekçi halkın her geçen gün daha fazla yoksullaşmasına neden oluyor. Bu seçimler Kürt ve Alevi halkımızın yok sayılması, asimilasyon, inkâr ve imhacı politikalarına dur diyebilmemiz açısından önemli. Kısacası bu seçimler mevcut tek adam iktidarının varlığını korumak için önemliyken bizim için daha özgür, güzel günlerin başlangıcı olması açısından çok önemli.

‘KÜRT SORUNU EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ’

Size göre Türkiye'nin en büyük sorunları neler?

Bu kadar çok sorunun arasında sıralama yapmak zor… 6 Şubat'ta yaşadığımız deprem felaketi ve iktidarın basiretsizliği, tek adamın verdiği kararlardan dolayı gerekli müdahalenin zamanında yapılmaması, insanların kaderine terk edilmesiyle gündemimiz bir anda değişti ve deprem sonrası yaşananlar en büyük sorun haline geldi. Ancak ülkenin en büyük sorunu yönetim şekli. Hem iktidarın siyasal duruşu hem de ülkede yaşanan sorunlara yaklaşım şekli en büyük sorun.

Aslında bütün sorunlar birbirleriyle bağlantılı. Kürt sorunu en önemli sorunlardan biri çünkü iktidar on yıldır savaşla, baskı ve tutuklamalarla bu sorunu çözeceğini iddia ediyor. Bunun da en yakın örneğini Amed merkezli bir operasyonla onlarca avukatın, siyası parti yöneticilerinin, tiyatrocu ve gazetecilerin tutuklanmasıyla yaşadık. Bu savaş politikası sadece ülke içinde değil, sınırlarda da hâkim. Sürekli bir gerilim politikasıyla hem ülkedeki belli bir kesimi etkilemeye çalışırken bir yandan da çok büyük askeri harcamalar yaparak eğitim, sağlık, barınma, istihdam gibi birçok alana ayrılan bütçenin sınırlı kalmasına neden olunuyor. Hem savaş hem de rantçı politikaları yüzünden işsizlik geçim sıkıntısı, barınma ülkenin en büyük sorunları haline getirildi.

Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz, milletvekili olduğunuz takdirde ilk olarak hangi çalışmaları hayata geçireceksiniz?

Yeşil Sol Parti olarak her etnik ve inanç grubunun dilini, kültürünü, inanç şeklini özgürce yaşadığı, yok sayılmadığı, kadınların hayatın her alanında eşitçe yer aldığı, cinsel yönelimi ne olursa olsun kimsenin yok sayılmadığı, gençlerin özgür birer birey olduğu, gelecek kaygısı yaşamadan eğitimde fırsat eşitliğinin yaşandığı, yoksulluk ve yolsuzluğun ortadan kaldırıldığı bir ülke inşa edeceğiz. Ve bunları çözmek Meclis'teki ilk işimiz olacak…