Yeşil Sol Parti aday adayı Kılıç: Çerkeslerin haklarını koruyacağım

Yeşil Sol Parti’den milletvekili aday adayı olan Metin Kılıç, Çerkeslerin sorunlarını dile getirmek ve Çerkes kimliğini yeniden örgütleyebilmek için Meclis’te görev almak istediğini söyledi.

Metin Kılıç
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Metin Kılıç, 14 Mayıs 2023 seçimleri için Yeşil Sol Parti’den milletvekili aday adayı oldu. Kılıç daha önce de Meclis’e girmek için aday oldu. 2015 yılında  Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) aday olan Kılıç, 2018 genel ve milletvekilleri seçimlerinde de HDP’den Bursa ikinci bölge ikinci sıradan aday oldu.

Bilecik doğumlu bir Çerkes olan Kılıç’ın Meclis’e girmek istemesindeki en önemli motivasyonu, Çerkeslerin sorunlarını dile getirmek ve kimliklerinin korunması için gerekli çalışmaların yapılmasını sağlamak…

AİLESİNİ SURUÇ SALDIRISINDA KAYBETTİ

13 Kasım 1959 Bilecik’in Bozüyük ilçesinde doğan Kılıç, Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu’nda okurken 12 Eylül döneminde okulunu yarıda bırakmak zorunda kaldı.

2015 yılında 7 Haziran seçimlerinde Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı iken istifa ederek HDP’den Bursa milletvekili adayı oldu. 20 Temmuz 2015 yılında Urfa’nın Suruç ilçesinde İŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında eşi Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç’ı kaybetti. HDP Parti Meclisi Üyesi olan eşi, oğlu Nartan ve kızı Sinem ile Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’na destek vermek için Suruç’a gitmişti. Öğle saatlerinde ilçedeki Amara Kültür Merkezi önündeki basın açıklaması sırasındaki patlamada Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç yaşamını yitirdi, Sinem Kılıç ise yaralı kurtuldu.

Bursa’da yaşayan ve elektrik işleri ile uğraşan Kılıç, Yeşil Sol Parti Bursa İl Örgütü’nde yöneticilik yapıyor. Adaylık süreci başlayınca görevinden istifa eden Kılıç, aday adaylık sürecini ve hedeflerini anlattı.

Metin Kılıç, Kafkasya'nın ünlü ekibi Nalmes'in baş dansçısı Yedic Guşav ile

‘7 HAZİRAN’DAN DAHA İYİ SONUÇ ALACAĞIZ’

Kılıç aday olma sebebini, “Çerkeslerin sorunlarını dile getirmek, diğer halklarla ortak mücadelede buluşturmak, siyasette Çerkeslerin de var olduğunu göstermek için aday oldum” şeklinde ifade etti. Adaylık başvurusunda il belirtmeyen ve partisinin uygun göreceği yerden aday olmak isteyen Kılıç, “Adaylığım söz konusu olursa elimden gelen her türlü çabayı gösteririm. Yereldeki çalışmalara aktif olarak katılmayı düşünüyorum” dedi.

14 Mayıs seçimlerinin 2015 yılındaki seçim atmosferinde farklı olduğunu ifade eden Kılıç, bunu şöyle anlattı: “Bugün gelinen noktada, hükümetin izlemiş olduğu politikalar nedeniyle büyük bir memnuniyetsizlik var. Biz bunları yeterince dillendirebilirsek, iyi bir sonuç alabileceğimizi düşünüyorum. Hatta 7 Haziran sürecinden daha iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyorum. Hedefimiz, 100 milletvekili. Sosyal medyadaki paylaşımlara baktığımda umduğumuzun üzerinde destek alacağımızı sanıyorum.”

‘ANADİLİMİZİN EĞİTİM DİLİ OLMASI, ÇERKES TELEVİZYONUNUN KURULMASI…’

Türkiye’de kesin olmamakla birlikte 5-6 milyon Çerkes olduğu düşünülüyor. 1860’lardaki Çerkeslerin sürgününde Türkiye’ye bir milyon civarında Çerkesin geldiği biliniyor. Kılıç, bu rakamlara rağmen Çerkes kimliğine sahip çıkanların sayısının az olduğunu ifade ediyor.

“Asimilasyon ve inkâr politikalarıyla maalesef insanlarımız, kimlik bilincini ve kültürünü yitirmiş durumda. UNESCO’nun verilerine göre, Çerkes dili kaybolmaya yüz tutmuş diller arasında” diyen Kılıç, bu nedenle Çerkes kültürüne sahip çıkmayı, dili korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Bugüne kadar dernekler üzerinden söz konusu çalışmaları yaptıklarını, artık bunu Meclis’te devam ettirmek istediğini söyledi. Meclis’e girmesi halinde yapacağı çalışmaları anlatan Kılıç şunları söyledi: “Çocukluğumdan itibaren Çerkes kültür dernekleri içerisinde yetiştim. Sorunlarla ilgili kişisel önermelerden ziyade toplumumuzun mutabakatıyla oluşabilecek önermelere sahip çıkacak, onların destekleriyle yol alacağız. Anadilimizin eğitim dili olması, Çerkes televizyonunun kurulması, anavatanla ilişkilerimizin geliştirilmesi gibi çalışmalarımız olacak. Birlikte hareket ettiğimiz gruplarımız var, onların tavsiyesiyle aday oldum.”

‘ŞİMDİYE KADAR BAŞKA PARTİLERDE KENDİMİZİ İFADE EDEMEDİK’

Sol-sosyalist kimliği olduğunu bu nedenle Yeşil Sol Parti’den aday adayı olduğunu aktaran Kılıç, “Kendi Çerkes kimliğimizle bugüne kadar başka partilerde kendimizi ifade edebilmemiz mümkün olmadı. Birçok partiden Çerkes milletvekili oldu ama kimliklerini her zaman dillendirmekten imtina ettiler. Biz adaylığımızın sürecinde de ondan sonraki süreçte de kimliğimizin sorunlarını dillendirmekten geri durmayacağız” ifadelerini kullandı.